Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POBJEDNICI KONKURSA PORUČILI “Novi most u Docu približiće Vrbas Banjalučanima” (FOTO)

Banjaluka
Autor:

Foto : Grad Banjaluka

Budući most u Banjaluci, po izabranom idejnom rješenju, naše sugrađane vratiće obalama Vrbasa, uz nastojanje da ova poveznica, osim kolskog, snažno razvije pješački i biciklistički saobraćaj u ovom dijelu grada – izjavio je Saša B. Čvoro, vođa autorskog tima pobjedničkog idejnog rješenja.

Uoči večerašnje izložbe radova, pristiglih na međunarodni konkurs za idejno rješenje mosta u Docu, Čvoro, u razgovoru za gradski sajt, ističe da će ova poveznica u budućnosti biti jedan od prepoznatljivih vizuelnih simbola našeg grada.

– Zadovoljni smo zbog mogućnosti da učestvujemo na jednom ovako velikom i značajnom konkursu, a zadovoljstvo je tim veće kada pobijede vaše rješenje i vaše ideje. Odavno nije bilo ovako velikog raspisa, odnosno u jednom momentu su se pojavili konkursi za most i centralnu gradsku zonu, a u najavi je i konkurs za idejno rješenje koncertne dvorane. Bez želje za politizacijom, ističem da su sadašnja gradska administracija te gradski i pejzažni arhitekta, uključujući zaposlene u Gradskoj upravi koji su iznijeli teret ovog konkursa, zaslužili svaku pohvalu, jer je veoma hrabro i značajno za grad to što je Banjaluka ušla u raspis velikih konkursa, koji imaju međunarodni karakter i što su ta rješenja kvalitetno publikovana u javnosti. Rijedak je slučaj kod nas da se ovolika medijska pažnja posvećuje jednom arhitektonskom konkursu – kaže Čvoro.

Okosnica pobjedničkog projekta je odvajanje pješačkog i motornog saobraćaja, Čvoro je rekao da je njihova zamisao jedino tamo mogla biti realizovana.

Foto: Grad Banjaluka

– Velika je važnost kolske saobraćajnice koja povezuje dvije strane grada. U široj vizuri, taj most povezuje Bulevar cara Dušana sa Istočnim tranzitom. Kolska saobraćajnica, sa ovako projektovanim profilom, jednostavno nije dozvoljavala da se istovremeno razvije intenzivan pješački i biciklistički saobraćaj. U tom smislu, naše opredjeljenje je da se, ne samo u horizontalnom smislu, već i visinski, razvije pješački i biciklistički saobraćaj. Ideja je da se centar grada odnosno Trg Krajine, preko Tržnice i Kastela povežu sa Venecija i Gradskim mostom. U tom smislu je razdavajanje kolskog i pješačkog i biciklističkog saobraćaja bilo sasvim logično – rekao je Čvoro.

Prema njegovim riječima odvajanje pješačkog mosta koji bi trebao biti izdignut iznad dijela kojim bi trebala saobraćati vozila otvara novu tačku koja bi mogla biti vidikovac sa novim pogledom na dijelove grada.

– Sam raspon kolskog mosta ne traži velike građevinske poduhvate kao što su vertikale, lukovi i slično. Način da se pješačka komunikacija produži u odnosu na kolski most, uslovila je da se tu pojavi luk, da se čitava konstrukcija digne iznad kolskog saobraćaja. I ne samo to, već da se značajno izdigne iznad vode i da, zapravo, predstavlja vidikovac koji će donijeti novi pogled i novu vizuru na sam Kastel, Venecija i Gradski most, ali i na buduće obrise centra grada. To je bilo naše opredjeljenje u izradi ovog rješenja, sa željom da u budućnosti napravimo prepoznatljivu vizuelnu tačku Banjaluke – precizirao je Čvoro.

Smatra da bi novi most kada bude izgrađen, trebalo da bude ključna žižna tačka grada.

– Kada posmatramo grad sa oboda, mi prepoznajemo zgradu vlade, zgradu RTRS i Trg Krajine. Kastel je tu takođe. Međutim, Vrbas smo potpuno izgubili u matrici grada. Nekako smo ga zatvorili, a ovakvim rješenjem mosta, čini mi se, pokušavamo da naglasimo Vrbas u vizuri grada i da ga otvorimo svim građanima, da Banjalučanima vratimo obale Vrbasa – ističe Čvoro.

Napomenuo je da je važno što je i Grad prepoznao obuhvatom koji je dao, da obalu Vrbasa treba potpuno osloboditi.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Time će se spustiti pješaci na obale rijeke, očistiti Crkvena, povezati cijela obala od Kastela do Venecija mosta, a u budućnosti u potpunosti otvoriti i lijeva obala Vrbasa, kao što je sada slučaj samo sa desnom obalom. Mi smo u rješenju obala Vrbasa ponudili povezivanje zidina Kastela sa obalom Vrbasa preko ozelenjenih rampi, spuštanja ka vodi do ugostiteljskih sadržaja – kafića, restorana, ali i dajak kluba, muzeja, kako bismo dajak doveli u sam centar grada. U tom smislu smo pokušali da odgovorimo na tehnički način, da se taj prostor, sa sadržajima, digne iznad stogodišnjih voda, da se omogući da bude aktivan cijele godine – precizirao je on.

Naglasio je da je ovaj konkurs bio veliki izazov za njega i njegove kolege.

Uz Čvoru, autorski tim pobjedničkog rješenja čine: Radovan Beleslin, Neda Medić, Maja Medić, Nebojša Jeremić, Đorđe Šebić i Zoran Uljarević.

U konačan izgled mosta i prostora oko mosta, biće uključeno i rješenje koje je dobilo drugu nagradu na konkursu, rad autorskog tima iz preduzeća „Ruting“ koji su činili: Nikola Dmitrović, Jelena Savić, Radana Jungić, Aleksandra Petrović, Milijan Pantić, Borjana Malčić Savić, Vladimir Ilić i Slobodan Popadić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO