Politika

Poboljšanje položaja domaćih privrednika: PDP traži hitne izmjene Zakona o porezu na dohodak

Na inicijativu Ekonomskog savjeta PDP, Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiće mjere kojim bi se poboljšali uslovi poslovanja za preduzetnike u Republici Srpskoj.

SABOR PDP
FOTO: PDP

Klub poslanika PDP u NSRS će predložiti izmjenu Zakona o porezu na dohodak kojom bi se prag za ostvarivanje statusa malog preduzetnika povećao sa trenutnih 50.000 KM na 100.000 KM prometa.

Od usvajanja Zakona o porezu na dohodak 2015. godine, usljed opšteg rasta cijena, prometi su povećani za 65 odsto, a prag je ostao nepromijenjen, što značajno otežava status preduzetnika. Preduzetnici koji ostvaruju status malog preduzetnika imaju povoljniji poreski tretman, plaćajući 2 odsto porez na ostvareni prihod, umjesto 10 odsto na porez na dohodak.

Pročitajte još

Usvajanje većeg praga za ulazak u sistem PDV od 100.000 KM mora biti praćeno povećanjem praga za status malog preduzetnika, te će iz ovih razloga biti predložene izmjene Zakona.

U PDP smatraju da je, usljed opšte ekonomske klime, neophodno i hitno usvajati mjere kojima bi se preduzetnicima omogućio i olakšao opstanak, a što bi u budućnosti doprinijelo razvoju preduzetništva u Republici Srpskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije