Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Počela digitalizacija srpskih škola na Kosovu i Metohiji

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Srna

Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici danas je uručeno 15 kompjutera koje je, posredstvom Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, obezbijedila kompanija “Komtrejd”.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović istakao je da će đaci i profesori Srednje medicinske škole u Gračanici od 1. septembra moći da koriste iste sisteme digitalizacije prosvjete i elektronske uprave koji su instalirani u centralnoj Srbiji.

– Ministarstvo prosvjete Srbije je propisalo obavezno korišćenje i upotrebu elektronskog dnevnika u svim školama na teritoriji Srbije, pa će ova donacija učenicima i nastavnicima Medicinske škole u Gračanici omogućiti uključivanje u digitalni sistem prosvjete Srbije – rekao je Jovanović.

On je naveo da će upotreba elektronskog dnevnika uštedjeti više od 50 odsto radnog vremena profesorima i nastavnicima, te omogućiti roditeljima da svakog trenutka mogu izvršiti uvid u uspjeh učenika.

Prema njegovim riječima, oprema će omogućiti Medicinskoj školi uključivanje u jedinstven sistem digitalizacije prosvjete u Srbiji, koja je u toku, što podrazumijeva “praćenje učenika od prvog razreda do kraja školovanja”.

On je najavio da će ubrzo biti sačinjen spisak svih škola s Kosova i Metohije kako bi bili dopremljeni računari i instalirana internet veza.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević istakao je da je od presudnog značaja opremanje škola savremenim informacionim tehnologijama i sistemima, jer se time stvaraju uslovi za opstanak ne samo sistema obrazovanja Srbije na Kosovu i Metohiji, već i Srba.

Direktor Medicinske škole Miodrag Živić naveo je da u ovoj školi u Gračanici i isturenim odjeljenjima u Donjoj Gušterici i Lepini nastavu pohađa 330 učenika i da škola ima veoma dobru saradnju s Kliničko-bolničkim centrom Priština i njenim bolnicama u Lapljem selu u Gračanici.

– Instaliranjem računara našim đacima i profesorima biće omogućeno da nastavu prate u savremenim uslovima – rekao je Živić, najavivši da će od 1. septembra naredne godine Medicinska škola biti preseljena u novosagrađeni školski objekat u Lapljem selu, udaljenom oko 5 kilometara od Gračanice.

Gradonačenik Gračanice Srđan Popović obećao je da će novi objekat škole biti završen do 1. septembra naredne godine i da će opremanje ostalih škola na području ove opštine informacionim tehnologijama biti završeno u najkraćem roku jer je, kako je rekao, njegov cilj da se srpske škole uvežu u jedinstven informacioni digitalni sistem Srbije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO