Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POČEO „KOČIĆEV ZBOR“ Otvorena soba sjećanja na slavnog pisca i narodnog tribuna

Banjaluka
Autor:

Foto: RTRS/Screenshot

Otvaranjem sobe sjećanja na Petra Kočića u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, počela je manifestacija “Kočićev zbor”.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da se otvaranjem spomen-sobe želi sačuvati sve što je vrijedno u životu i radu srpskog velikana Petra Kočića.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, večeras je svečano otvoren 54. Kočićev zbor. Ovom prilikom prezentovana je…

Gepostet von Grad Banja Luka am Montag, 19. August 2019

– „Kočićev zbor“  je jedna od najvažnijih manifestacija u Republici Srpskoj. Cilj nam je da sačuvamo jezik i pismo srpskog naroda kao nacionalno obilježje – rekla je novinarima Trivićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je da grad svake godine želi da oplemeni “Kočićev zbor”.

– Imamo stalni sadržaj posvećen Kočiću, što je od izuzetnog značaja. Ova soba prilagođena je 21. vijeku, a našeg velikana približili smo sadašnjim generacijama –  kaže Radojičić.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić rekla je da izložba, upriličena u sobi sjećanja na Petra Kočića, prati životni put srpskog velikana, sa posebnim osvrtom na njegov književni i politički rad.

– Interaktivan pristup sadržajima koji su prikazani u različitim formatima, od fotografije i dokumenta, preko audio i video-zapisa, do holograma i virtuelne realnosti, prilagođen je posjetiocima svih uzrasta – rekla je Zečićeva.

Manifestacija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću donosi brojne sadržaje koji će biti održani do 25. avgusta na tri lokacije – u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

Svečana akademija biće održana 24. avgusta, a njen koncept će biti nešto drugačiji u odnosu na protekle.

Poslije zvaničnog dijela koji obuhvata i svečano uručenje ovogodišnje Kočićeve nagrade biće održan polučasovni koncert Olivera NJege uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 24. i 25. avgusta, na zborištu u Stričićima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO