Društvo

POČETAK SJETVENE SEZONE Pojačana kontrola kvaliteta poljoprivrednog repromaterijala pri uvozu u Srpsku

S obzirom na početak sjetvene sezone i aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, inspektori posebnu pažnju prilikom kontrola usmjeravaju na osnovne preduslove za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, a to su kvalitetno sjeme poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala.

POČETAK SJETVENE SEZONE Pojačana kontrola kvaliteta poljoprivrednog repromaterijala pri uvozu u Srpsku
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

U prva tri mjeseca ove godine republička fitosanitarna inspekcija je prilikom uvoza uzela 259 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama, od čega je samo u drugoj polovini marta uzeto 57 uzoraka. Pošiljke koje se uzorkuju ostaju pod nadzorom do dobijanja rezultata analize, čime se sprečava rizik da se nekvalitetan repromaterijal nađe na tržištu.

Inspektorat RS  je od prošle sedmice uspostavio i 24-časovno radno vrijeme inspektora na graničnim prelazima i carinskim ispostavama Gradiška, Šamac, Rača i Klobuk, koji su određene za prevoz robe u drumskom saobraćaju, odnosno uvoz pošiljki u BiH. Cilj ovakve organizacije rada je omogućiti uvoznicima da u bilo kojem trenutku dolaska na granični prelaz ili carinsku ispostavu mogu završiti obaveze koje se odnose na pregled roba koje podliježu fitosanitarnom nadzoru prilikom uvoza, i u što kraćem roku nastaviti vožnju ka krajnjem odredištu – saopštili su iz Inspektorata RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije