Svijet

POČINJE MASOVNO TESTIRANJE GRAĐANA Na sve načine kontrolisati širenje virusa među ljudima

U Sloveniji će početi masovno testiranje građana brzim antigenskim testovima protiv virusa korona kako bi se bolje kontrolisalo širenje virusa u populaciji i utvrđivanje asimptomatskih slučajeva i tako pokušao smanjiti drugi epidemijski talas, rekao je danas ministar zdravlja Tomaž Gantar.

POČINJE MASOVNO TESTIRANJE GRAĐANA Na sve načine kontrolisati širenje virusa među ljudima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je rekao da je Vlada Slovenije naručila milion i po brzih antigenskih testova koji bi trebalo da počnu da se koriste ove godine.

– Masovnije testiranje antigenskim testovima provodiće se jer Slovenija ne raspolaže dovoljnim brojem pi-si-ar testova – rekao je Gantar nakon sjednice slovenačke Vlade.

Pročitajte još

On je naveo da je testiranje antigenskim testovima u domovima za starije i zdravstvenim ustanovama počelo ranije, a da je namjera da se sada testiraju građani koji to žele i kojima će usluga biti besplatna.

– Prvenstveno će biti testirani nastavnici i učitelji u školama, policija i pripadnicie vojske, a možda i zaposleni u preduzećima u kojima se pojave žarišta, odnosno veći broj oboljelih – rekao je Gantar.

On je potvrdio da je Vlada na današnjoj sjednici utvrdila i plan postupnog otvaranja pojedinih djelatnosti i ublažavanja već važećih epidemijskih mjera, koji je striktno vezan za pad broj dnevnih zaraza i stanje popunjenosti bolnica kovid pacijentima.

Gantar kaže da bi do prvog ublažavanja nekih epidemioloških restrikcija moglo doći iduće sedmice.

On je istakao da je epidemiološka situacija još teška, iako zadnjih sedam dana broj hospitalizovanih stagnira, te da je od strožih mjera donesenih krajem oktobra očekivao više kada je riječ o smanjenju broja zaraženih i hospitalizovanih.