Regioni

PODIGLI HRAM IZ PEPELA Mladi Trebinjci ne zaboravljaju prijatelja

Sjećanje na prijatelja i poslovnog saradnika Žarka Vučića, koji je preminuo prošle godine, podstaklo je grupu mladih Trebinjaca da zajedno sa sestrinstvom Petropavlovog manastira obnove crkvu Svetog Pavla u Petrovom polju.

PODIGLI HRAM IZ PEPELA Mladi Trebinjci ne zaboravljaju prijatelja
Foto: Milan Prelević/Ustupljena fotografija

Prvi radovi na obnovi počeli su u maju prošle godine, a narednog ponedjeljka, 13. jula, na Sabor svetih dvanaest apostola, Pavlovdan, biće i osveštana.

Hram smješten u blizini Pavlove pećine, gde je po predanju boravio i krštavao apostol Pavle, bio je srušen. Žarkovi prijatelji, koji su zajedno s njim godinama bili suvlasnici popularnog  kafića u Starom gradu, uz pomoć sestrinstva Petropavlovog manastira i svih koji su željeli pomoći obnovu hrama, uspjeli su za kratko vrijeme da je podignu iz ruševina i pokriju.

Foto: Milan Prelević/Ustupljena fotografija
Foto: Milan Prelević/Ustupljena fotografija

Prošle godine, na praznik svetitelja čije ime nosi, prvu liturgiju u ovom hramu služio je Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji će ga za koji dan i osveštati. Od tada se liturgije služe i narod okuplja svakog praznika posvećenog apostolima.

Crkva je za kratko vrijeme ozidana, zatvorena, postavljeni su krov i zvonik.

Sestrinstvo Petropavlovog manastira je oslikalo ikonostas, po zidovima se postavljaju ikone, a na svodovima ispod krova, koji su od drveta,  biće stavljena platna sa ikonama, koja se oslikavaju u manastiru.

Naš prijatelj Žarko se iznenada razbolio. Željeli smo pomoći njegovoj majci i porodici, da olakšamo liječenje kolege i prijatelja. Kad se sve završilo na najtragičniji način, Žarkova majka nam je vratila novac. Ono što je skupljala njemu za svadbu potrošila je, nažalost, na liječenje. Nismo željeli novac nazad, ali nismo mogli ni da se suprostavimo majčinoj volji – priča jedan od Žarkovih prijatelja Milan Prelević.

Foto: Milan Prelević/Ustupljena fotografija
Foto: Milan Prelević/Ustupljena fotografija

Dodaje da su razmišljali gdje da utroše taj novac i odlučili da počnu obnovu Pavlove crkve.

– Dogovorili smo se sa sestrinstvom Petropavlovog manastira, koje je uložilo dosta u obnovu, i krenuli na posao. Radili smo i fizičke poslove, izbacivali materijal srušene crkve, raščistili prilazni put. Pridružili su nam se planinari i još neki ljudi dobre volje. Za kratko vrijeme je podignuta iz pepela – objašnjava Prelević.

Kaže da radovi nisu stali, i dalje rade na uređenju okoline ovog vjerskog objekta, a zasađeno je i pet maslina.

– Dogovoreno je da onaj ko zasadi maslinu dolazi da je zalijeva i održava, kako bi se priča o ovoj crkvi nastavila i prenijela na buduće generacije. Svi koji žele mogu da posade svoje drvo u dvorištu hrama – ističe Prelević.

Foto: Milan Prelević/Ustupljena fotografija
Foto: Milan Prelević/Ustupljena fotografija

Petorica mladića, među kojima je bio i pokojni Žarko, prije 15-ak godina su otvorili kafić u centru trebinjskog Starog grada, a zajednička priča od tada nije prekinuta.

– U početku nas je bila osmorica, neki su otišli za svojim poslom, pa nas je ostalo petorica, s pokojnim Žarkom. Istovremeno smo i konobari i vlasnici i ta priča još traje – objašnjava Milan poslovnu i drugarsku saradnju ovih mladih Trebinjaca.

Vjerski objekti oko manastira

Mjesto Doli, gdje je smještena crkva Svetog Pavla, opustošeno je još za vrijeme turske vladavine na ovim prostorima. Dok je bila obrasla trnjem i korovom do ruševina starog hrama dolazili su čobani, planinari, po koji zaljubljenik u prirodu i duhovnim mir, a od prošle godine hram je ponovo otvorio vrata vjernicima.

U blizini Petropavlovog manastira je nekoliko manjih vjerskih objekata, a među njima je i porušena crkva Svetog Ilije.