Društvo

“Podrška u borbi tokom pandemije” U Srbiji na 100.000 žena od raka dojke obole njih 72

Stopa oboljevanja od raka dojke kod žena u Srbiji je 72 na 100.000, a stopa umiranja 20 na 100.000 žena, rekla je šef Kancelarije za skrining raka i koordinator za rano otkrivanje raka dojke doktor Verica Jovanović.

“Podrška u borbi tokom pandemije” U Srbiji na 100.000 žena od raka dojke obole njih 72
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Visoka učestalost oboljevanja mora se u izvjesnoj mjeri pripisati činjenici da nisu do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, pa su dometi primarne prevencije u tom smislu limitirani rekla je Jovanovićeva.

Ona je na onlajn panelu “Podrška ženama u borbi protiv raka dojke tokom pandemije”, održanom pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije, rekla da se otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara mogućnost za njegovo efikasno liječenje.

Pročitajte još

– Unapređenje informisanja žena o značaju ranog otkrivanja raka dojke je zadatak cjelokupnog društva i potrebno je da se sprovodi bez prestanka – rekla je Jovanovićeva.

Ona kaže da je skrining raka dojke namijenjen zdravim ženama starosti od 50 do 69 godina koje ne osjećaju tegobe, a preporučuje se jednom u dvije godine.

Govoreći o izazovima u liječenju onkoloških pacijenata tokom prošle godine, doktor Snežana Šušnjar iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ističe da se tokom pandemije dešavalo i da se kasni u uspostavljanju dijagnoze malignih bolesti, uključujući i rak dojke.

– Studije su pokazale da pacijenti sa aktivnim malignitetima imaju veći rizik od razvoja teže kliničke slike i smrtnog ishoda ako obole od virusa korona -istakla je ona.

Dodijeljeno je i Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke koje je ove godine pripalo Vesni Bondžić, predsjednici udruženja Ženski centar “Milica”, koja već 11 godina radi na podizanju svijesti o važnosti redovnih pregleda, edukaciji i podršci oboljelima, naročito u doba pandemije.

Na skupu su ljekari i stručnjaci istakli da je rak dojke još uvijek jedan od najčešće dijagnostikovanih malignih tumora kod žena, kao i vodeći uzrok prijevremene smrti među ženama u Srbiji.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, tokom jedne godine registrovano je 4.561 novih slučajeva i 1.691 žena koje su izgubile bitku za život.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, obilježava se 20. marta od 2013. godine, na inicijativu kompanije “Avon” i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije.

Prihvati notifikacije