Svijet

Poginuo slušajući Gugl: Zbog neažurirane karte na aplikaciji, čovjek završio u rijeci i utopio se (VIDEO)

Porodica Amerikanca koji se utopio nakon što je pokušao preći preko srušenog mosta tuži Gugl i tvrdi da je Filip Pakson preminuo jer kompanija nije ažurirala svoju kartu. Naime, most u Hikoriju u Sjevernoj Karolini urušio se prije devet godina, što nije bilo zabilježeno na mapi. 

Automobil završio u rijeci
FOTO: INSIDE EDITION/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pakson, otac dvoje djece, poginuo je u septembru 2022. nakon što se vozio kući s zabave za deveti rođendan svoje kćerke koja je bila organizovana kod poznanika te je u trenutku smrti bio na njemu nepoznatom području.

Njegova je supruga ranije odvezla kćerke kući, a on ostao pomoći pri čišćenju.

– Budući da nije bio upoznat s lokalnim cestama, oslonio se na Gugl Maps, očekujući da će na taj način sigurno doći kući. No dok se oprezno vozio po mraku i kiši, došao je do, slijedeći zastarjele upute Gugla, urušenog mosta kojeg već decenijama zovu “Most prema nigdje” i pao u rijeku Snou Krik, gdje se utopio – saopštili su advokati porodice.

Lokalno stanovništvo više puta je kontaktiralo Gugl kako bi promijenio kartu područja budući da se most urušio 2013. godine, stoji u tužbi. Vlasti su početno ispred nefunkcionalnog mosta postavile barijere, ali su ih vandali prije nekoliko godina uništili.

Pročitajte još

Porodica tuži i tri lokalne kompanije, tvrdeći da su bile dužne održavati most. 

– Djevojčice pitaju kako i zašto im je tata umro, a ja im ne mogu objasniti jer kao odrasla osoba još uvijek ne razumijem kako je kompanija koja je odgovorna za GPS upute mogla biti tako neodgovorna prema ljudskom životu – rekla je Ališa Pakson, supruga preminulog.

– Naše duboko saučešće porodici Pakson. Cilj nam je na našim kartama pružiti tačne informacije o dostupnim rutama i razmatramo ovu tužbu – rekao je portparol Gugl, piše AP News. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije