Magazin

Pogledajte listu najljepših imena: Naučnici tvrde da ovih 10 najbolje zvuče, tu je i jedno koje Srbi rado daju djevojčicama

Naučnici su sproveli istraživanje koje je za cilj imalo izbor najzvučnijih i najljepših imena za djecu na engleskom govornom području, odnosno u Americi i Velikoj Britaniji.

Tek rođene bebe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Studiju je sproveo Univerzitet u Birmingemu, koristeći fonetiku, odnosno nauku koja proučava zvukove, obrasce i strukturu jezika, te su ocijenili imena na osnovu toga koliko emocija izazivaju kada se glasno izgovore.

Utvrđeno je da prvo mjesto na ovoj listi zauzima ime Sofija kada je riječ o djevojčicama, a Metju i Zejn kada je riječ o imenima za dječake.

Iako istraživanje akcentuje to koliko neka imena za bebe ljepše zvuče od drugih, moraju se uzeti u obzir i drugi faktori koji igraju ulogu u tome koliko je neko ime zvučno, a koji uključuju kulturne uticaje, pol i porodičnu istoriju.

Dr Bodo Vinter, vanredni profesor na Univerzitetu, bio je na čelu ove studije, a otkrio je da su imena koja počinju na E najprijatnija za uši, poput imena Emili, Elena, Ela, Eva, Evelin, koja su ušla u top 15 na listi.

Pročitajte još

I imena inspirisana cvijećem su takođe ušla u prvih 25 – Lili, Ajvi i Vajolet, piše Žena Blic.

Muška imena koja su u Americi ušla u top 5 su Metju, Džulijan, Vilijam, Isaija i Leo, dok su u Britaniji, očekivano, popularnija imena iz kraljevske porodice poput Džordž, Vilijam i Lui.

Lista najljepših imena sadrži po 50 ženskih i 50 muških, kako u Americi, tako i u Velikoj Britaniji, a mi vam ovog puta donosimo prvih 10.

Prvih 10 najlepših muških i ženskim imena u Americi

Metju/Sofija

Džulijna/Zoi

Vilijam/Everli

Isaija/Sofi

Leo/Rajli

Levi/Ajvi

Džozef/Pejzli

Teo/Vilou

Ajzak/Eli

Samjuel/Emili

Prvih 10 najlepših muških i ženskim imena u Velikoj Britaniji

Zejn/Sofija

Džesi/Zoi

Čarli/Rouzi

Lui/Sofi

Vilijam/Ajvi

Fredi/Fibi

Džordž/Vajolet

Ali/Vilou

Danijel/Hana

Rajli/Eli

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije