Biznis

POHOD NA EVROPSKO TRŽIŠTE Ford ulaže milijardu dolara u fabriku električnih automobila u Njemačkoj

Ford planira pohod na evropsko tržište električnih automobila u okviru kojeg najavljuje veliko ulaganje u modernizaciju svoje fabrike u Njemačkoj.

POHOD NA EVROPSKO TRŽIŠTE Ford ulaže milijardu dolara u fabriku električnih automobila u Njemačkoj
FOTO: FRIEDEMANN VOGEL/EPA

Ford će potrošiti milijardu dolara na obnovu svoje fabrike u Kelnu i napraviće od nje bazu za proizvodnju automobila s nultom emisijom gasova, koristeći kao okosnicu Folkvagenov mehanički okvir, izjavio je danas predsjednik Forda Evropa, Stjuart Rouli, na konferencije za novinare, prenosi agencija AP.

Dodao je da će Fordova linija svih putničkih vozila na Starom kontinentu do 2030. godine preći na proizvodnju električnih vozila.

Novi električni automobil američkog proizvodnjača trebalo bi da izađe na tržište sredinom 2023. godine, a potom bi mogao da uslijedi još jedan.

Kompanija je saopštila da su komercijalna vozila ključ rasta i profitabilnosti u Evropi, i da će ponuditi nove proizvode i usluge u savezništvu s Folksvagenom i Fordovim zajedničkim preduzećem Otosan u Turskoj.

Pročitajte još

Sporazum omogućava Fordu da koristi VW-ovo ogromno ulaganje u tehnologiju električnih vozila, budući da se auto industrija okreće proizvodnji četvorotočkaša sa nultom emisijom gasova.

Iz Forda su istakli da je odluka o investiciji u fabriku u Kelnu, koja zapošljava nešto više od 4.000 radnika, donijeta pošto se njeno evropsko poslovanje ponovo vratilo na pozitivnu teritoriju, s profitom u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Investicija, koja treba da bude realizovana do 2025. godine, predstavlja jedan od Fordovih najznačajnijih poteza u posljednjih dvije-tri decenije i „podvlači našu privrženost Evropi i modernoj budućnosti“, rekao je Rouli.

Ovo ulaganje je, inače, dio Fordovih planiranih rashoda od najmanje 22 milijarde dolara predviđenih strategijom od 2016. do 2025. godine o proizvodnji električnih vozila.

Prihvati notifikacije