Politika

"Pokušavaju da rasparčaju dio po dio Republike" Borenović poručio da Ustavni sud otimanjem imovine Srpske udara na Dejtonski mirovni sporazum

Predsjednik PDP Branislav Borenović kaže da odluka Ustavnog suda BiH, kojom proglašava neustavnim pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, odnosno u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske, nije pravni akt, nego političko nasilje.

"Pokušavaju da rasparčaju dio po dio Republike" Borenović poručio da Ustavni sud otimanjem imovine Srpske udara na Dejtonski mirovni sporazum
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Borenović kaže da je postalo jasno da su ataci na Republiku Srpsku postali sve učestaliji.

Pročitajte još

– Prije nekoliko mjeseci imali smo odluku Ustavnog suda kojim se iz vlasničke strukture Republike Srpske izuzima poljoprivredno zemljište, sada već imamo otimanje šuma koji su ogroman resurs Srpske, ako znamo da je u Srpskoj 1.200.000 hektara pod šumom. Ustavni sud svojim politički motivisanim odlukama pokušava da rasparča dio po dio Srpske – ističe Borenović.

On kaže da su ove odluke udar na teritorijalni integritet utvrđen Dejtonskim sporazumom.

– Utvrđeno je da Republika Srpska raspolaže sa 49 odsto BiH, što znači da na toj teritoriji raspolaže svim dobrima. Ustavni sud otimanjem imovine Srpske udara na sam Dejtonski mirovni sporazum i potrebno je svim pravnim i političkim sredstvima zaustaviti političko djelovanje pravosudne institucije koja bi trebalo da štiti Ustav, a radi suprotno – zaključuje Borenović.

Prihvati notifikacije