Politika

"POLICIJA NIJE UPOTREBLJAVALA SILU" Iz MUP RS odgovorili na pitanja o migrantskoj krizi

Svi smo upoznati sa migrantskom krizom i time da se Ministarstvo bezbjednosti BiH, MUP Republike Srpske i Koordinaciono tijelo koje je formirala Vlada Republike Srpske bave ovim pitanjem, pa bi moje pitanje bilo – kakva je saradnja između svih ovih tijela koji se bave ovim pitanjem?

"POLICIJA NIJE UPOTREBLJAVALA SILU" Iz MUP RS odgovorili na pitanja o migrantskoj krizi
FOTO: SOS BALKANROUTE/FACEBOOK

Pitanje je ovo koje je narodni poslanik SNSD, Radovan Vuković postavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je od MUP tražio da mu odgovore i kakva je trenutna situacija, sa posebnim osvrtom na to ko će i na koji način nadoknaditi štetu građanima koju su imali zbog migrantske krize?

Vlada Republike Srpske je dana 03.08.2018. godine formirala Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske, sa direkrotom policije na čelu – objašnjavaju u  MUP.

Foto: Srna
Foto: Srna

Naglašavaju da ovo tijelo čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija, Republičke uprave civilne zaštite, Crvenog Krsta Republike Srpske, Saveza opština i gradova Republike Srpske, te lokalnih zajednica.

– Zaključkom Vlade definisan je zadatak Koordinacionog tijela, a to je da operativno sprovodi aktivnosti sa ciljem nadziranog praćenja kretanja ilegalnih migranata i njihovog prolaska kroz Republiku Srpsku, jer na teritoriji Republike Srpske, uključujući i privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti i uslovi za smještaj i zbrinjavanje migranata – navodi se u odgovoru.

Pročitajte još

Napominju da Policija Republike Srpske provodi pojačane aktivnosti na praćenju ulaska i pronalasku ilegalnih migranata i njihovoj predaji nadležnim organima sa nivoa BiH, ili, ukoliko posjeduju potvrdu o izraženoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, tada se upućuju u smjeru koji je naveden u potvrdi, i to prema Sektoru za azil u Sarajevu ili u privremene prihvatne centre.

Krivična djela

Ilegalni migranti na području Republike Srpske izvršili su 18 krivičnih djela, najviše iz oblasti imovinskih delikata, od čega četiri 2018. godine i 14 krivičnih djela 2019. godine.

Foto: Twitter/Tim Judah
Foto: Twitter/Tim Judah

– Policija prema migrantima nije upotrebljavala bilo kakav oblik sile i u svim slučajevima je postupala u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima. Shodno odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske, oštećeni ima pravo stavljanja imovinsko pravnog zahtjeva u krivičnom postupku – navodi se u odgovoru.