Kolumne

Policijska brutalnost

Zaista je previše primjera policijske brutalnosti u BiH, odnosno Republici Srpskoj, da bi se ovaj problem posmatrao kao sporadičan slučaj.

nikola morača NOVINAR
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Četvorica policijskih službenika, među kojima je bio i komandir policijske stanice, optužena su zbog zlostavljanja dječaka od 14 godina. U optužnici su detaljno pobrojani uznemirujući trenuci kroz koje je prolazio dječak, a zbog kojih će imati doživotnu traumu.

Sve vrijeme su ga prisiljavali da prizna kako je provaljivao u porodične kuće, šutirali ga, udarali ćuške, „lomili prste“, pa opet udarali, na kraju vozali u službenom automobilu. Dječak im je sve vrijeme govorio da nema veze sa provalama. Na kraju, onako uništenog su ga pustili kući i vratili se u policijsku stanicu, kao da se ništa nije dogodilo.

Nevjerovatno je da niko od optuženih nije proveo ni dana u pritvoru. Vjerovatno, jer se radilo o običnom dječaku sa sela, dok su s druge strane bili „iskusni policajci“. Ipak, optužnica je podignuta i potvrđena, ali na žalost kazne će biti mizerne; to se unaprijed zna. A zna se, jer je kaznena politika u ovakvim slučajevima jadna da jadnija ne može biti.

Pročitajte još

U policiji svakako rade oni koji su već jednom bili pravosnažno osuđeni, tako da će vjerovatno i ovu četvoricu vratiti na posao kako god završio sudski postupak.

Istovremeno, nadležni tvrde da policijski službenici uredno odlaze na ljekarske preglede, grupisani po nekakvim kategorijama. Više od 100 ih je upućeno na vanredni ljekarski pregled, ali nema podataka da li je neki policijski službenik ostao bez posla jer je tokom pregleda umjesto nacrtanog leptira na papiru vidio nož ili nešto gore.

Nevjerovatno je da se na ovim ljekarskim pregledima ne mogu prepoznati patološka ponašanja.

Ako je tako, onda je zaključak da ti ljekarski pregledi nisu urađeni po pravilima struke ili se u stvari i ne rade, jer drugog zaključka nema.

Koliko je samo slučajeva bilo batinanja i ponižavanja, a da nisu prijavljeni. Koliko je samo njih dobilo batine na pravdi boga, jer se nisu ponašali „po pe-esu“, odnosno nisu pokazali ličnu kartu. Pojedinih danas, nažalost, i nema više među nama, a brutalnost je ostala nekažnjena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije