Politika

Pomirljiva poruka Cvijanovićeve "BiH treba uvesti u mirnije vode, OHR i Ustavni sud su faktori nestabilnost"

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, poručila je da BiH, iz brojnih kriza, treba uvesti u mirne vode.

Pomirljiva poruka Cvijanovićeve "BiH treba uvesti u mirnije vode, OHR i Ustavni sud su faktori nestabilnost"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Cvijanovićeva je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske naglasila da sva neslaganja u BiH dolaze iz činjenice da imamo dva faktora nestabilnosti Ustavni sud BiH i OHR.

– Treba da se, kao odgovorni političari, bavimo time kako da uklonimo te nedostatke. Nije tačno da su RS i Milorad Dodik uzrok kriza. Ovaj zakon koji danas nudimo nije konačno rješenje, ali jeste početni korak. Činjenica je da imate sudije strance koji se sigurno ne bave pravom i odlukama kako bio to radili naši ljudi. Navešću primjer, jedan bivši strani sudija je u memoarima naveo da je prije donošenja svake odluke imao obavezu da se konsultuje sa OHR. Drugo, kada pričate s ljudima iz Ustavnog suda BiH, oni kažu da se strane sudije uopšte ne upuštaju u materiju. Kako ovo dvoje sudija (Bošnjaka) klimnu glavom i oni tako urade – rekla je Cvijanovićeva.

Pročitajte još

Komentarisala je i histerične poruke iz Sarajeva, povodom današnje sjednice parlamenta Srpske, pa čak i pozive pojedinaca da Oružane snage BiH treba da reaguju. Cvijanovićeva je poručila da su to gluposti, ali da ih ne treba posmatrati kao bezazlene.

– Koncept koji se krije iza toga je takav. Dakle, poslati silu na instituciju Republike Srpske, zatim da nas treba maltretirati nekim tužilaštvima zato što imamo svoj politički stav. Predlažem da svi damo doprinos da se koncept mijenja. Mislim da je NSRS još od 2007. držala tu liniju konstruktivnosti. Ovdje nema ništa što je upereno protiv bilo koga u BiH. Postoje određene stvari koje smo prepoznali kao devijacije u društvu. Ne može biti da taj Ustavni sud kaže da moramo da prihvatimo odluke tzv. visokog predstavnika. On mora da bude verifikovan u Savjetu bezbjednosti UN i nigdje drugo. Šta, treba da ćutimo, kao mali pačići i da kažemo da je to u redu. Nije u redu! – zaključila je Željka Cvijanović.

Podsjećamo, NSRS razmatra po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske, sve dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH i dok troje stranih sudija ne bude zamijenjeno domaćim. Povod je odluka Ustavnog suda BiH da izmijeni svoja Pravila, bez glasa ijednog sudije iz RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije