Biznis

POMOĆ U KUĆI Kreda je više od alata za pisanje, sa njom možete čistiti mrlje i prekrivati rupe

Većini ljudi je prva asocijacija na kredu - škola. Ali, osim u školi, kreda se može iskoristiti na zanimljive i korisne načine i kod kuće.

POMOĆ U KUĆI Kreda je više od alata za pisanje, sa njom možete čistiti mrlje i prekrivati rupe
FOTO: ASMRSURGE /YOUTUBE

Evo kako je sve možete iskoristiti:

1. Potamnjelo metalno posuđe

Metalno suđe, ili stari pribor za jelo, vam je izgubio sjaj? Ima tamne mrlje od ulja ili osušen kamenac? Nema problema. Naribajte kredu i prelijte s malo vode kako biste dobili gustu smjesu.

Uzmite krpicu od mikrofibre, lagano umočite u smjesu i kružnim pokretima operite posuđe. Već za par minuta će se sjajiti kao nov, piše 24sata.

2. Masna mrlja na brušenoj koži

Ako vidite masnu mrlju na omiljenim cipelama ili jakni od brušene kože – ne očajavajte! Uzmite malo bijele krede, obojite mrlju i ostavite da tako stoji desetak minuta. Uzmite staru četkicu za zube i istrljajte višak krede. Mrlja se više neće vidjeti.

3. Ružna boja noktiju

Imate lijepe duge nokte, ali boja noktiju vam se ne sviđa jer je žućkasta ili previše prozirna? Ne treba vam specijalizirana bijela olovka za nokte.

Dovoljno vam je malo mokre krede i stara četkica za zube kojom ćete proći lagano ispod noktiju i voila! Nokti će dobiti prekrasnu bijelu boju.

4. Zamjena za korektor

Ako slučajno nemate korektor, a napravili ste grešku hemijskom olovkom, upotrijebite kredu kako biste je izbrisali. Nemojte previše pritiskati papir, radije prijeđite grešku dva puta. Višak otresite i pišite dalje.

5. Mokre cipele?

Uzmite salvetu i rastvorite ju. Naribajte ili zdrobite dvije krede i stavite po jednu na svaku od salveta, koje ćete potom skupiti u mali zavežljaj i zavezati gumicama. Zavežljaje stavite u cipele i ostavite neko vrijeme.

6. Rupice na zidu

Skinuli ste staru sliku i na zidu vas je dočekala ružna rupica (ili čak rupa s odlomljenim dijelom zida)? Uzmite običnu bijelu krenu i prekrijte s njom rupu i odlomljeni dio zida. Nije savršeno, ali se barem rupa neće vidjeti iz aviona.