Magazin

Zagonetna istorija Srba (27): Velesovo nasljeđe

Bog sunca i vatre bio je Svarog, rogato biće koje je ulivalo strah njegovim poštovaocima, slično kao što je to činio grčki rogati bog Pan.

Djevojka fotografisala vukove koji su je opkolili
FOTO: MELINE.ELLWANGER/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Ovo božanstvo u sebi je imalo i zlu i dobru stranu. Stoga nije čudno da su njegova djeca bila dva moćna božanstva, Črnobog i Bjelobog, oličenja Zla i Dobrote. Ova dva božanstva, djeca Svarogova, u slovenskoj mitologiji pojavljuju se u popularnijem obliku i kao Veles i Perun.

Veles je bog zemlje, magije i zemljoradnje, a Perun bog neba, rata i oružja. Bitka ova dva božanstva započinje kada Perun u obliku boga oluje svojim munjama pokušava da sprži zmajolikog Velesa, koji klizi nad zemljom. Veles bježi od Peruna, pretvarajući se uz pomoć magije u razne životinje, baš kao čarobnjak Merlin u crtanom filmu “Mač kralja Artura”. Veles se skriva od Perunovih munja iza drveća i kuća, ali ga Perun na posljetku sustiže, kada se transformiše u oblik demonskog psa. Perun namami psa Velesa komadom mesa, potom ga zgrabi i baci u jezero. Veles nestaje kroz vodu u podzemni svijet.

Njemu je posvećena neobična neopaganska “Velesova knjiga” koju je 1919. godine, zapisanu na daščicama, u jednom zamku u Ukrajini pronašao ruski vojnik Fjodor Arturovič Izenbek. Iako je moguće da je “Velesova knjiga” naučni falsifikat, ona iznova baca svjetlo na jedno od najzanimljivijih crnih božanstava svjetske mitologije. Veles je u ruskoj okultnoj tradiciji smatran za demonskog boga, koji se najčešće pojavljuje u obliku zmaja, psa ili vuka. Psi i vukovi su životinje koje u velikom broju naseljavaju područja u kojima su živjeli istočni Sloveni.

Zanimljivo je da je prvo pominjanje Slovena kao naroda zabilježio slavni grčki mislilac Herodot u svojoj “Istoriji”. Sloveni su za njega narodi sa sjevera, Neuri i Srbi, koji imaju sposobnost transformacije iz forme ljudi u formu vukova. Zapravo, stari istočni Sloveni imali su svoje kultne festivale u kojima su se oblačili u kostime vukova. Predanja starih istočnih Slovena postala su kasnije osnov pomodnih priča o vukodlacima i likantropiji.

Istoričar A. Brikner je tvrdio da Neuri nisu bili narod nego kasta vračeva koja je praktikovala likantropiju. Široko rasprostranjeno vjerovanje u vukodlake i likantropiju u slovenskim zemljama moguće je objasniti i time, vjeruje isti autor, što su vukovi u tim oblastima kao prava napast predstavljali stalnu opasnost za ljude. Pretvaranje glumom u oblik vuka, nošenje vučije kože i zastrašivanje seljaka jezivim vučijim kricima, bilo je svojstveno sjevernjačkim nomadskim ratničkim narodima, kao što su bili Sloveni i Varjazi (Vikinzi).

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Zagonetna istorija Srba (11): Lepenski vir

Zagonetna istorija Srba (12): Riboliki demon Dogon

Zagonetna istorija Srba (13): Sumerski mit na Balkanu

Zagonetna istorija Srba (14): Srbica

Zagonetna istorija Srba (15): Drevna Srbija

Zagonetna istorija Srba (16): Nino Belov

Zagonetna istorija Srba (17): Herkul ili Serbo Makeridov

Zagonetna istorija Srba (18): Aleksandar Veliki

Zagonetna istorija Srba (19): Narodi u milenijumu prije nove ere

Zagonetna istorija Srba (20): Kelti

Zagonetna istorija Srba (21): Solarni, zvjezdani i lunarni kultovi na tlu Balkana

Zagonetna istorija Srba (22): Razapeti između 2 carstva

Zagonetna istorija Srba (23): Konstantinov krst

Zagonetna istorija Srba (24): Atila

Zagonetna istorija Srba (25): Justinijan

Zagonetna istorija Srba (26): Dolazak Slovena

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu