Biznis

Porasle cijene nafte “Dio rafinerija već radi istim tempom kao prije virusa korona”

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 66 dolara, potaknute očekivanjima spore obnove proizvodnje u SAD nakon polarnog vala i procjenama o naznakama posustajanja pandemije korona virusa.

Porasle cijene nafte “Dio rafinerija već radi istim tempom kao prije virusa korona”
FOTO: LARRY W. SMITH/EPA

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65.60 dolara. Juče je zaključila trgovinu u plusu 2.33 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 62.09 dolara. Juče je zaključio trgovinu u plusu 2.25 dolara.

Pročitajte još

Tržišta su juče katapultirala očekivanja spore obnove proizvodnje u Teksasu nakon polarnog vala koji je prouzrokovao prekid u opskrbi strujom, vodom i plinom i zamrznuo bušotine i postrojenja. Neki američki proizvođači iz škriljaca predviđaju niže razine proizvodnje u prvom tromjesečju.

Danas su raspoloženje dodatno poboljšale ocjene da pandemija korona virusa pokazuje naznake popuštanja, prenosi Index.

– Broj novih slučajeva zaraze covidom-19 u svijetu brzo pada, statistika o mobilnosti dotaknula je dno i počinje se poboljšavati, a u zemljama koje nisu članice OECD rafinerije već rade istim tempom kao prije covida-19 – napisali su analitičari Morgan Stanleyja u bilješci.