Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PORAŽAVAJUĆE! Pet zemalja iz bivše Jugoslavije među 10 najsiromašnijih u Evropi, A GDJE JE BiH

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Čak pet zemalja iz bivše Jugoslavije nalazi se na neslavnoj listi deset najsiromašnijih zemalja u Evropi. Deset zemalja na tlu Starog kontinenta siromašnije je od većine afričkih zemalja.

Ekonomija Evrope najveća je na svijetu, a ujedno je i jedna od najbogatijih regija. Prema posljednjem izvještaju procjene Međunarodnog monetarnog fonda, BDP po glavi stanovnika iznosi 21.767 američkih dolara.

Lista prvih 10 najsiromašnijih zemalja u Evropi, sastavljena je na temelju izvještaja prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda.

Popis zemalja napravili su uzevši u obzir BDP (bruto domaći proizvod) po glavi stanovnika, odnosno ukupnu tržišnu vrijednost dobara i usluga proizvedenih od domaće privrede tokom prošle godine, u odnosu na svakog pojedinog stanovnika.

  1. Rumunija

BDP po glavi stanovnika: 9.520 dolara.

Zemlja je u razvoju i zauzima 52. mjesto po indeksu ljudskog razvoja.

  1. Bugarska

BDP po glavi stanovnika: 7.620 dolara.

Ima otvorenu tržišnu ekonomiju gornjeg srednjeg dohotka, gdje privatni sektor čini više od 70 odsto BDP.

  1. Crna Gora

BDP po glavi stanovnika: 7.320 dolara.

Ima razvijen sektor usluga i kasni prelazak na tržišnu ekonomiju.

  1. Srbija

BDP po glavi stanovnika: 5.820 dolara.

Ima tržišnu ekonomiju u nastajanju i u rasponu je gornjeg i srednjeg dohotka.

  1. Republika Sjeverna Makedonija

BDP po glavi stanovnika: 5.150 dolara.

Posljednjih godina zemlja je razvila trgovinu koja iznosi više od 90 odsto BDP.

  1. Bosna i Hercegovina

BiH ima BDP po glavi stanovnika: 4.760 dolara.

  1. Albanija

BDP po glavi stanovnika: 4.450 dolara.

Ekonomija ove zemlje je na prelazu iz socijalističke planske ekonomije u kapitalističku miješanu ekonomiju. Ima četvrtu najnižu stopu nezaposlenosti u regiji Balkana, a njeni najveći trgovinski partneri su Italija, Grčka, Kina, Španija, Kosovo i Sjedinjene Američke Države.

  1. Kosovo

BDP po glavi stanovnika: 3.990 dolara.

Ekonomija ove zemlje je tranzicijska ekonomija. Bez vanjske pomoći, rast BDP u zemlji prosječno je iznosio više od pet odsto godišnje uprkos globalnoj finansijskoj krizi 2009. i kasnijoj krizi eurozone. Osim toga, stopa inflacije bila je niska. Najveći ekonomski razvoj dogodio se u trgovini, maloprodaji i građevinarstvu.

  1. Ukrajina

BDP po glavi stanovnika: 3.560 dolara.

U sovjetsko vrijeme, ekonomija Ukrajine bila je druga po veličini u Sovjetskom savezu, bila je važna industrijska i poljoprivredna komponenta planirane privrede zemlje. Raspadom Sovjetskog saveza, zemlja je prešla iz planske u tržišnu ekonomiju. Tranzicija je bila teška za većinu stanovništva, koje je zapalo u siromaštvo.

  1. Moldavija

BDP po glavi stanovnika: 2.560 dolara.

Zatvorena zemlja u istočnoj Evropi koja graniči s Rumunijom na zapadu i Ukrajinom na sjeveru te na istoku i jugu sa spornom teritorijom Transnistrije.

Bila je dio SSSR, ali su nakon raspada 1991, nestašica energije, politička neizvjesnost, trgovinske prepreke i slaba administrativna sposobnost pridonijeli padu ekonomije. Kako bi ojačala ekonomiju zemlje, vlada je uvela konvertibilnu valutu, liberalizirala sve cijene, prestala izdavati povlaštene kredite državnim poduzećima, podržala privatizaciju zemljišta, ukinula kontrolu izvoza i liberalizovala kamatne stope.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO