Svijet

PORTUGAL NA NOGAMA Radnici traže veće plate i zaštitu radnih mjesta

Više hiljada radnika okupilo se danas u gradovima širom Portugalije tražeći veće plate i zalaganje Vlade na zaštiti radnih mjesta ugroženih pandemijom virusa korona.

PORTUGAL NA NOGAMA Radnici traže veće plate i zaštitu radnih mjesta
FOTO: YOAN VALAT/EPA

Tokom mirnih protesta, koje je organizovao najveći krovni sindikat Portugalije CGTP, radnici se pozvali socijalističku vladu u zemlji da podigne nacionalnu minimalnu platu na 850 evra sa sadašnjih 635 evra, što je najniže u zapadnoj Evropi.

– Radnička prava se sve više kradu. Strah od pandemije ne može nam oduzeti prava – rekla je Anabela Vogado iz sindikata CESP.

Prema najnovijim podacima, nezaposlenost u Portugaliji je u avgustu porasla iznad 400.000 i veća je za trećinu u odnosu na isti period prošle godine.

U južnom regionu Algarvea, koji se u velikoj mjeri oslanja na turizam, broj registrovanih nezaposlenih povećan je u avgustu za 177 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

– Zašto ima toliko novca za podršku kompanija investicijama i moratorijumima, a onda nema političke hrabrosti da zaustavi otpuštanje radnika? – rekao je radnik Luis Batista.

Vlada, koju predvodi premijer Antonio Kosta, uvela je nekoliko mjera kako bi pomogla preduzećima da prebrode pandemiju virusa korona, uključujući zajmove koje podržava država i odlaganje nekih plaćanja poreza.

Takođe je uvela šemu otpuštanja, omogućavajući firmama da privremeno obustave posao ili smanje radno vrijeme umjesto da otpuštaju radnike. Ali, demonstranti tvrde da je to nedovoljno.

– Naša Vlada uglavnom podržava kompanije i zaboravlja na radnike. Potrebna je veća podrška – rekao je proizvođač stakla Pedro Mileiro, koji se pridružio protestima u Lisabonu.