Društvo

POSEBNO RANJIVA KATEGORIJA Pašalić: Pandemija uticala na ostvarivanje prava djeteta

Pandemija korona virusa izmjenila je način života ljudi u cijelom svijetu i uticala na ostvarivanje prava djeteta, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana djece, koji se obilježava danas.

POSEBNO RANJIVA KATEGORIJA Pašalić: Pandemija uticala na ostvarivanje prava djeteta
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Na početku vanrednog stanja u Srbiji koje je uvedeno zbog pandemije nisu prepoznate potrebe djece koja imaju specifične potrebe, kao na primjer djece sa autizmom, djece koja ne žive sa oba roditelja ili boluju od određenih bolesti, ali su nakon urgencije Zaštitnika građana ti propusti otklonjeni ili ublaženi – rekao je Pašalić.

On je, piše u saopštenju, naveo da godinama ukazuje na probleme sa kojima se kao posebno ranjiva kategorija stanovništva suočavaju djeca, posebno na nasilje i zanemarivanje, ali i na probleme sa kojima se suočavaju “djeca ulice” ili romska djeca po pitanju maloljetničkih brakova i otežanog pristupa obrazovanju.

Pročitajte još

Zamjenica Zaštitnika građana za prava djeteta Jelena Stojanović ocijenila je na on-lajn seminaru Evropske mreže ombudsmana za djecu (ENOK), čije se redovno proljećno održavanje poklopilo sa obilježavanjem Međunarodnog dana djece, da se sve članice ove mreže po pitanju zaštite prava djeteta susreću sa vrlo sličnim izazovima.

– Ne mogu da kažem da je jedno pravo djeteta bilo više ugroženo od nekog drugog prava, već smatram da je pandemija korona virusa dotakla sve segmente naših života, uticala na sva prava djeteta i naglasila slabosti koje su postojale prije krize – rekla je Stojanović, navodi se u saopštenju.

Zbog toga smatra da je izuzetno bitna uloga ombudsmana koji, kako je istakla, imaju važnu ulogu da ukazuju na potencijalne opasnosti po ostvarivanje prava djeteta, ali i otklanjaju propuste koji se pojave.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu