Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uručeni mandati

Politika
Autor:

Foto: H. M./Klix.ba

Novoizabranim poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH uručeni su mandati i dodijeljeni certfikati na današnjoj konstitutivnoj sjednici federalnog organa zakonodavne vlasti.

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović rekao je da vjeruje kako će izabrani poslanici opravdati povjerenje koje su im dali glasači izražavajući nadu i da će parlamentarci raditi u skladu s očekivanjima građanima.

On je novoizabrane poslanike podsjetio i da Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH do 6. decembra 2018. godine moraju dostaviti izjavu o imovinskom stanju, nakon čega su poslanicima dodijeljeni certifikati.

Na dnevnom redu današnje sjednice je izbor privremenih komisija Predstavničkom doma Parlamenta FBiH i to Mandatno-imunitetske, Komisije za izbor i imenovanja te Administrativne komisije.

Blok lijevih stranaka koji čine Demokratska fronta, Naša stranka i Socijaldemokratska partija (SDP), zajedno sa Savezom za bolju budućnost najavio je da će na današnjoj sjednici insistirati i na formiranju rukovodstva tog doma.

Prema trenutnom stanju predsjedavajući bi najvjerovatnije trebao biti iz SDP-a.

Od ukupno 98 mjesta, najviše (27) osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Naredna po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest poslanika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO