Politika

SRBIJA DOBIJA NOVI PARLAMENT Potvrđivanje mandata i polaganje poslaničke zakletve

U Skupštini Srbije sutra će biti potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime će zvanično biti konstituisan novi saziv parlamenta, a poslanici će nakon verifikacije mandata položiti zakletvu.

SRBIJA DOBIJA NOVI PARLAMENT Potvrđivanje mandata i polaganje poslaničke zakletve
FOTO: I. M. J/RAS SRBIJA

Zakletva koju će položiti poslanici glasi:

Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savjesno i vjerno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umijeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!

U nastavku sjednice formiraće se i poslaničke grupe.

Na dnevnom redu je, osim potvrđivanja mandata, i izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsjednika Narodne skupštine, potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i formiranje radnih tijela.

Sjednica će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine, a zbog situacije sa korona virusom biće preduzete sve neophodne mjere, pa će tako poslanici, ali i predstavnici medija biti u obavezi da nose maske i rukavice, dok će poslanici imati pregrade od pleksiglasa.

Na ulazu u zgradu svima će biti izmjerena temperatura.

Izbori za narodne poslanike održani su 21. juna.

Najviše poslanika, 188, imaće lista “Alekandar Vučić – Za našu djecu”, 32 poslanika će imati Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11 poslanika, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati devet poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i “Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina”, tri poslanika.

Prvoj sjednici Narodne skupštine, do izbora predsjednika Narodne skupštine, predsjedavaće najstariji narodni poslanik (predsjedavajući), a njemu će u radu pomagati četiri najmlađa poslanika.

Najstariji poslanik u ovom sazivu je Smilja Tišma (SPS), a ukoliko ne prihvati da predsjedava to će učiniti prvi sljedeći poslanik.

Četvoro najmlađih poslanika su Nikola Lazić (21) iz Srpske napredne stranke, Dubravka Kralj (26) iz Socijalističke partije Srbije, Sofija Maksimović (33) iz SPAS-a i Nandor Kiš (26) iz Saveza vojvođanskih Mađara.