Društvo

POSLJEDICE MRAZA U VOĆNJACIMA Šteta načinjena, procjene još nisu potpune

 Stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirko Jokić rekao je da je negativna temperatura protekle dvije noći pričinila dodatnu štetu u zasadima voća.

POSLJEDICE MRAZA U VOĆNJACIMA Šteta načinjena, procjene još nisu potpune
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Jokić je rekao Srni da je protekle noći negativna temperatura zabilježena na 24 od ukupno 25 agrometeoroloških stanica u Republici Srpskoj, a trajala je različito od jednog do 11 časova.

On je naveo da je u noći sa četvrtka na petak, 15/16. aprila, temperatura iznad nule zabilježena samo na mjernoj stanici – Petrovo polje Trebinje plus 3,9 stepeni Celzijusovih.

Pročitajte još

Protekle noći najniža temperatura izmjerena je na mjernoj stanici Rogatica minus sedam stepeni Celzijusovih, dok je na mjernoj stanici Karaj Lopare izmjereno minus 0,1 stepen.

Noć prije, 14/15. aprila, negativna temperatura mjerena je na 12 od 25 mjernih stanica, mraza nije bilo u istočnom dijelu Srpske dok je na mjernoj stanici Ilićani Srbac te noći izmjerena najniža temperatura minus 3,9 stepeni Celzijusovih.

U noći sa srijede na četvrtak negativna temperatura vazduha mjerena je u različitom trajanju od jednog do devet časova.

Jokić kaže da je negativna temperatura pričinila dodatnu štetu na zasadima voća.

– Negativan uticaj jednak je kao i prošle sedmice kad smo uz mraz imali i snijeg u nekim područjima. Za sada je rano govoriti o procjeni ali je sigurno da je šteta u voćnjacima ogromna i zavisi od sorti voća odnosno faze u kojoj se nalaze – rekao je on.

Jokić kaže da će podaci o šteti biti poznati početkom iduće sedmice.

On je rekao da se, prema prognozama, narednih dana ne očekuje negativna temperatura vazduha ali da će vrijeme biti relativno hladno za ovo doba godine. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije