Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Poslodavci ne pristaju na REFORMU REFORMSKOG Zakona o radu: “Onaj ko ne radi i subotom, teško može da preživi”

Društvo
Autor:

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Dragutin Škrebić

U Zakonu o radu biće urađene samo neke tehničke stvari, a na suštinske izmjene ne pristajemo, poruka je predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS Dragutina Škrebića.

Nakon što su iz Saveza sindikata RS za Srpskainfo otkrili zahtjeve u vezi sa predviđenim izmjenama reformskog Zakona o radu iz 2016. godine, poslodavci kažu da će dati saglasnost samo na ono što neće mijenjati suštinu.

– Ako uđemo u detaljne promjene, ima puno stvari koje bismo mi, poslodavci, željeli mjenjati, a koje nisu urađene kako treba, jer sindikat nije želio da učestvuje u izradi Zakona o radu. Danas imamo sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta i na tu temu ćemo razgovarati. Ako sindikat bude želio da napravi efikasniji, praktičniji zakon od kojeg bi svi imali koristi, daćemo saglasnost na izmjene – kaže Škrebić.

Po njegovom mišljenju, puno se priča o neradu, a malo o radu.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Moramo početi da pričamo o pravima radnika, koja mi i podržavamo. Isto tako, radnici moraju da imaju i odgovornost. Ovdje se stvara “hampa” kako da se što manje radi. Neki imaj ideje da radna sedmica bude četiri dana. To je za naše uslove smiješno. U ovoj situaciji, ako ne radite subotom, teško možete da preživite na ovaj način na koji radimo i sa ovim mašinama koje imamo – ističe Škrebić.

Kome treba opšti kolektivni ugovor?!

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS kaže da opšti kolektivni ugovor nije ni potrebno donositi, jer su njegove odredbe “već ugrađene u Zakon o radu”.

– Pristajemo da se urade granski kolektivni ugovori, jer za svaku granu važe drugačija pravila. Ne možemo opštim kolektivnim ugovorom odrediti neka prava koje neke grane apsolutno ne mogu da ispoštuju. Nisu svi isti, nisu istog znanja, ni potencijala – smatra Škrebić.

Što se tiče visine plate, kako kaže, o tome se dogovaraju radnik i poslodavac, a ne sindikat.

– Plata je tržišina. Ako neko misli da administrativnim putem može da poveća platu, evo ja sam za to da potpišemo da je najniža plata bude 2.000 KM. I šta ćemo onda – pita Škrebić.

“Nema samoupravljanja”

On kaže da poslodavci smatraju da je utvrđivanje disciplinske odgovornosti radnika dobro definisano u Zakonu o radu i da neće pristati na izmjene.

– Ako neki radnik smatra da poslodavac nije u pravu, ima sud koji o tome odlučuje. Ne možemo da vraćamo samoupravljanje. Mi bismo prava sa Zapada, ali ne i obaveze – komentar je Škrebića na zahtjev Saveza sindikata RS da se uvede “neutralan organ” prilikom utvrđivanja disciplinske odgovornosti radnika.

On poručuje da poslodavci nemaju niša protiv da bude jedinstven cenzus za reprezentativnost sindikata u pregovorima sa poslodavcima i kod vlade, kako to traži Savez sindikata.

– Mnogi misle da je lako biti poslodavac. Naravno, i kod nas ima kukolja, ali situacija nije takva kakva se predstavlja. Kada bi bio dobar ambijent, ovdje bi nagrnuli i strani i domaći investitori. Tantalove su muke ovdje ostvarivati dobit. Ipak, moram biti realan i reći da je radnicima, ipak, najteže – zaključuje Škrebić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO