Svijet

POST-KOVID SIMPTOMI Pacijenti poslije izliječenja od korone pate od umora i teško dišu

Pacijenti koji su ozdravili od virusa korona nastavljaju, sedmicama a neki mjesecima, i nakon što su ozdravili, da imaju posljedice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali cijeli dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama, piše onlajn magazin Jurop tudej.

POST-KOVID SIMPTOMI Pacijenti poslije izliječenja od korone pate od umora i teško dišu
FOTO SHUTTERSTOCK

Istraživanje su uradili ljekari klinike “Džemeli” iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei, ispitujući 150 pacijenata koji su preležali zarazu korona virusa.

Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma, najviše pretjerani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke probleme a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.

Gotovo svi ispitani su imali probleme sa apetitom i smanjenje mišićne mase.

Covid-19 je nova bolest i mi za sada znamo simptome, ali se malo zna o posljedicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno – kaze Anđelo Karfi.

Pozitivno je, isticu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja ljekara da će bolest ostaviti trajne posljedice na pluća, jetru, oči i srce.