Svijet

POTREBNA HITNA AKCIJA Lideri mediteranskih zemalja razgovarali o klimatskoj krizi

Lideri devet južnoevropskih država članica EU izjavili su da je potrebno sprovesti hitnu globalnu akciju za rješavanje pogoršanja klimatske krize i izgradnju održive budućnosti za region Mediterana.

POTREBNA HITNA AKCIJA Lideri mediteranskih zemalja razgovarali o klimatskoj krizi
FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Lideri iz Hrvatske, Kipra, Francuske, Grčke, Italije, Slovenije, Malte, Portugala i Španije sastali su se u Atini kako bi razgovarali o klimatskim promjenama nakon što su razorni ljetnji požari istakli izazove koje klimatske promjene predstavljaju za južnu Evropu, prenio je Rojters.

Mediteran je pretrpio neviđenu ekološku štetu, a sposobnosti reagovanja su bile “nategnute” do krajnjih granica, naveli su u zajedničkom saopštenju nakon sastanka na kome im se pridružila i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Takva ranjivost će se povećavati zbog ubrzanog uticaja klimatskih promjena u regionu što će dovesti do gubitaka blagostanja u smislu ekonomskih uticaja usljed klimatskih promjena – navodi se u saopštenju.

Naučnici iz Evropske unije su saopštili da je Mediteran postao žarište požara jer klimatske promjene uzrokovane djelovanjem ljudi čine toplotne talase vjerovatnijim i ozbiljnijim.

Mediteranske zemlje su se, takođe, složile da pojačaju međusobnu saradnju u planiranju i prevenciji i pozvale EU da ojača svoje mehanizme civilne zaštite kako bi pomogla boljoj zaštiti građana i životne sredine od sve ozbiljnijih i složenijih katastrofa.

Prihvati notifikacije