Svijet

POTREBNA POMOĆ IZ INOSTRANSTVA Češki zdravstveni sistem pod velikim pritiskom

Pritisak na češke zdravstvene ustanove raste tako brzo da će zemlja uskoro morati potražiti pomoć iz inostranstva, rekao je danas zvaničnik Vlade Češke.

POTREBNA POMOĆ IZ INOSTRANSTVA Češki zdravstveni sistem pod velikim pritiskom
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA

Jedinice za intenzivnu njegu pacijenata zaraženih virusom korona gotovo su popunjene, upozorio je zamjenik ministra zdravlja Vladimir Černi i istakao da zdravstveni sistem u zemlji nikada nije bio pod tako velikim pritiskom.

On je naglasio da je Češka započela pregovore o mogućoj pomoći drugih zemalja, dok će za sada pacijenti biti i dalje preraspoređivani u manje pogođena područja u zemlji.

Susjedna Njemačka ponudila je da primi najmanje devet pacijenata sa intenzivne njege.

Pročitajte još

Osim smanjenja bolničkih kapaciteta, još jedan veliki problem je i nedostatak kvalifikovanog zdravstvenog osoblja, navodi DPA.

Trenutno se više od 6.500 pacijenata zaraženih virusom korona liječi u češkim bolnicama, a preko 1.300 njih zahtijeva intenzivnu medicinsku njegu.

Prema najnovijim uporednim podacima zdravstvene agencije EU (ECDC), Češka sa 968 novih infekcija na 100.000 stanovnika u roku od 14 dana trenutno ima najveći broj slučajeva u Uniji.

U međuvremenu, odložen je za četvrtak početak primjene obaveznog nošenja maske “FFP2” na lokacijama gdje cirkuliše veliki broj ljudi, kao što su supermarketi i javni prevoz.

Prvobitno je ova mjera trebala da stupi na snagu juče, ali je u većini apoteka i prodavnica maski nestalo.