Svijet

DRAGI POTPISAO DEKRET Nove anti-kovid mjere stupaju na snagu 6. marta

Italijanski premijer Mario Dragi potpisao je novi dekret o anti-kovid mjerama koji stupa na snagu 6. marta i trajaće sve do poslije katoličkog Uskrsa, početkom aprila, piše agencija Ansa.

DRAGI POTPISAO DEKRET Nove anti-kovid mjere stupaju na snagu 6. marta
FOTO: ANGELO CARCONI/EPA

U odnosu na prethodnu, najvažnija promjena u novoj odluci je da će u svim regijama, gdje se registruje veliki porast širenja virusa, precizno 250 zaraženih na 100.000 stanovnika, sve škole biti zatvorene i prelazi se na nastavu onlajn.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca je objasnio da je odluka donesena nakon što je utvrđeno da je engleski soj virusa prisutan u više od 50 odsto otkrivenih slučajeva zaraze, a taj soj se veoma brzo širi i inficira i mlade osobe od 10 do 19 godina.

Pročitajte još

Vlada premijera Dragija zadržava podjelu, dok traje pandemija, zemlje na tri zone: crvenu gdje je zaraza najviše raširena, narandžastu gdje se virus širi slabije i žutu zonu gdje je nizak nivo širenja infekcije.

Prema novoj uredbi u crvenim zonama prestaju sa radom frizeri, gimnastičke sale, pozorišta, restorani i barovi se zatvaraju u 18, a hranu mogu dostavljati do 22 časa.

Ostaje na snazi zabrana saobraćaja među regijama kao i policijski sat od 22 do pet sati narednog dana.

Novim dekretom predviđa se pomoć od 200 miliona evra, za one čije će aktivnosti najviše trpiti anti-kovid mjerama.

Prihvati notifikacije