Svijet

"POVLAČIMO TRUPE SA ULICA" Lukašenko zatvorio granice sa Litvanijom i Poljskom, najavio i MOBILIZACIJU

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko najavio je danas da će ta zemlja zatvoriti granicu sa Livtanijom i Poljskom.

"POVLAČIMO TRUPE SA ULICA" Lukašenko zatvorio granice sa Litvanijom i Poljskom, najavio i MOBILIZACIJU
FOTO: RTS/YOUTUBE

On je dodao da će granica sa Ukrajinom biti ojačana, prenosi portal tut.by. Primorani smo da povučemo trupe sa ulica, kako sam govorio, da polovinu vojske mobilišemo i zatvorimo državnu granicu sa zapada, prije svega sa Litvanijom i Poljskom. Prinuđeni smo da ojačamo državnu granicu sa našom bratskom Ukrajinom  rekao je Lukašenko.

Lukašenko je to rekao u vrijeme političke krize u Belorusiji nakon spornih predsjedničkih izbora, za koje opozicija tvrdi da su namješteni, što je izazvalo masovne proteste u zemlji.

Lukašenko je za nemire u Belorusiji okrivio Zapad, podsjeća Rojters.

On je objasnio da Bjelorusiji nije potrebno priznanje rezultata proteklih predsjedničkih izbora od drugih zemalja. Danas su priključili još jednu, kako smatraju, termonuklearnu bombu. ‘Razinieli’. U Briselu su se tome pridružili da li Evropski parlament ili Evropski savjet, koji takođe nisu priznali naše izbore. S tim u vezi želim da kažem sljedeće… Održali smo izbore u skladu sa ustavom i zakonima naše zemlje. I ne treba nam nikakvo priznanje: izbori su održani i oni su legalni – naglasio je šef države, prenosi Blic.

Lukašenko je istakao i da se nikada neće dogoditi blic-krig za preuzimanje vlasti u zemlji. Pod tim bijelo-crveno-bijelim zastavama pogledajte kakvi izrazi i riječi… To su oni smislili: blic-krig nije uspio. Bio je osuđen mnogo godina prije ovog blic-kriga. Nije se Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.