Svijet

ZAUSTAVLJENE AKTIVNOSTI Putin okončao djelimičnu mobilizaciju u Rusiji

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je završena djelimična mobilizacija, koja je korišćena za slanje pojačanja u Ukrajinu u okviru, kako Rusija naziva, “specijalne vojne operacije”.

ZAUSTAVLJENE AKTIVNOSTI Putin okončao djelimičnu mobilizaciju u Rusiji
FOTO: MEKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN/EPA

U saopštenju u ime ministra odbrane Sergeja Šojgua, ministarstvo je navelo:

– Zaustavljene su sve aktivnosti u vezi sa regrutacijom na vojnu službu od strane vojnih komesarijata, zajedno sa organima izvršne vlasti konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, građana u rezervnom sastavu. Zaustavlja se priprema i dostava sudskih poziva.

Pročitajte još

Kako se navodi, prema instrukcijama, naređuje se povratak cjelokupnom osoblju vojnih komesarijata koji se bavi obezbjeđenjem djelimične mobilizacije od 31. oktobra ove godine. da obavljaju svoje dužnosti kao i obično.

Ubuduće će se rad vojnih komesarijata za regrutovanje Oružanih snaga Ruske Federacije organizovati samo prijemom dobrovoljaca i kandidata za vojnu službu po ugovoru, prenosi Gardijan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. septembra najavio djelimičnu mobilizaciju u Rusiji kao značajnu eskalaciju koja je ljude i privredu zemlje donekle postavila u ratno stanje.

Putin je u dugo očekivanom televizijskom obraćanju rekao da je prva mobilizacija Rusije od Drugog svjetskog rata direktan odgovor na opasnosti koje predstavlja zapad, koji “želi da uništi našu zemlju”.

Ubrzo nakon Putinove objave, Šojgu je rekao da će 300.000 Rusa biti pozvano u okviru mobilizacije koja će se odnositi na one sa prethodnim vojnim iskustvom, piše Blic.

Prihvati notifikacije