Politika

POZICIJA SRPSKE Kovačević: Drago nam je da je Trivićeva podržala stav SNSD i Milorada Dodika o Ukrajini

Posao državnika jeste da razgovara sa svim relevantnim političkim akterima i to je nešto što, očigledno, Jelena Trivića ne razumije i čemu nije dorasla, izjavio je portparol SNSD Radovan Kovačević.

POZICIJA SRPSKE Kovačević: Drago nam je da je Trivićeva podržala stav SNSD i Milorada Dodika o Ukrajini
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ono što je isto tako posao državnika, dodao je Kovačević, jeste da na svakom mjestu, što Milorad Dodik jeste uradio, jasno iznosite stavove građana i države koju predstavljate.

– Milorad Dodik je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu jasno iznio stavove Republike Srpske, njenih građana i njenih institucija o tome da Srpska neće dozvoliti da BiH postane članica NATO, već da će u skladu sa Programom reformi sarađivati sa NATO, kao i to da po pitanju aktuelne krize u Ukrajini, zahvaljujući stavovima Republike Srpske, BiH može biti isključivo neutralna – istakao je Kovačević za Srnu.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

On je podsjetio da je Milorad Dodik, koji je učestvovao na Diplomatskom forumu u Antaliji i gdje se, između ostalog, pored brojnih državnika sastao i sa Stoltenbergom, više puta jasno naglasio da je stav Republike Srpske da je neutralna po pitanju situacije u Ukrajini, da poštuje njen suverenitet, kao što poštuje suverenitet svih zemalja članica UN, ali da nikada neće pristati na to da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

Pročitajte još

– Ono što nam je zanimljivo što možemo reći da nam je drago jeste da je Jelena Trivić podržala stav Milorada Dodika i SNSD da Republika Srpska i BiH u ovoj situaciji treba da budu neutralni za razliku od njenog kolege, potpredsjednika PDP Igora Crnatka koji jasno kaže da treba stati na stranu onih koji su otvoreno protiv Ruske Federacije i ruskog naroda. Dok god je tu Milorad Dodik i dok je tu SNSD, Republika Srpska tako nešto neće uraditi – istakao je Kovačević.

“Fabrička podešavanja”

Podjsetimo, Jelena Trivić, potpredsjednica PDP, na skupu „Razgovor sa građanima“ u Rogatici izjavila je kako se Milorad Dodik “vratio na fabrička podešavanja”.

– Do prije nekoliko dana od strane vlasti imali smo jednu politiku – pred svake izbore odlazak u Moskvu i slikanje sa Putinom, da bi od juče imali drugu priču: srdačni razgovori i rukovanja s generalnim sekretarom NATO pakta, odnosno vraćanje Milorada Dodika na fabrička podešavanja. Jedan dan se izričito zalagati za jedno, a drugi dan za drugo, politika je bez glave i repa. U ukrajinskoj krizi mi moramo gledati kako što više da ostanemo po strani i što više se zaštitimo u ekonomskom smislu. Na zemlju kojoj je vlast uništila i Robne rezerve, koja nema apsolutno ništa, svaki poremećaj ostavlja duboke posljedice – rekla je Trivićeva.

Prihvati notifikacije