Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POZIV DOBOROVOLJNIM DAVAOCIMA Zalihe krvi tokom pandemije bile do 40 odsto manje

Banjaluka
Autor:

Foto: Filippo Venezia/EPA

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, zalihe krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske su zadovoljavajuće, ali kako nam slijedi ljetni period povećava se i potreba za doborovljnim davaocima.

Iz ove ustanove podsjećaju da su u vrijeme pandemije virusa korona zalihe krvi bile znatno smanjene zbog slabijeg odziva dobrovoljnih davalaca. 

– U vrijeme pandemije smo, u  odnosu na isti period prošle godine, imali za 40 odsto manje prikupljenih doza krvi ali smo i pored smanjenog odziva davalaca uspjeli da odgovorimo svim zahtjevima sa klinike i obezbijedimo dovoljne količine krvi za liječenje naših pacijenata – precizirala je doktorka Veselka Ćejić, šef službe za prikupljanje krvi u Zavodu, služba Banjaluka.

Kako se epidemiološka situacija polako stabilizuje, dodaje ona, tako se opet povećava i broj dobrovoljnih davalaca krvi i ponovo se održavaju akcije dobrovoljnog davanja krvi na terenu.

– Međutim, kako se takođe nastavljaju i redovni operativni programi u bolnicama u Srpskoj, te slijedi ljetni period, kada su tradicionalno smanjene zalihe krvi, pozivamo sve zdrave građane da dobrovoljno daruju krv, bez obzira na krvnu grupu – poručila je doktorka Ćejić.

Podsjeća da su još od proglašenja epidemije Covid-19 infekcije, u Zavodu primjenjeni dodatni kriterijumi za dobrovoljne davaoce, kako bi se obezbijedile dovoljne količine bezbjedne krvi za transfuziološko liječenje pacijenata u Srpskoj. Između ostalog, krv se trenutno ne uzima od dobrovoljnih davalaca krvi koji su u posljednjih 28 dana putovali izvan Republike Srpske, kao i ako su bili u kontaktu sa osobama koje su zaražene SARS-COV-2.

Foto: MUP RS

– Zahtjev da dobrovoljni davalac bude zdrav, da nije prehlađen ili ima povišenu temperaturu, postojao je i prije ove situacije, mada sada posebno naglašavamo navedene kriterijume za dobrovoljno davanje krvi svim potencijalnim davaocima – pojašnjava Ćejićeva.

Što se tiče same procedure dobrovoljnog davanja krvi, u Zavodu su preduzete određene mjere radi sprečavanja rizika od prenošenja virusa, a podrazumijevaju obaveznu dezinfekciju obuće, ruku davalaca, nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i merenje telesne temperature svakom davaocu. 

Dobrovoljni davalac može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola, starosti između 18 i 65 godina. Muškarci mogu dati krv svaka tri meseca, a žene svaka četiri meseca. Krv ne treba da daju ljudi koji trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest. Dragocenu tečnost možete dati svaki dan, od sedam do 14 časova u prostorijama Zavoda, u Ulici Zdrave Korde 1. 

Nema rizika

Treba napomenuti da je davanje krvi u potpunosti bezbjedno, da se koristi sterilni materijal, kese za krv s iglama za jednokratnu upotrebu, te nema nikakvog rizika za davaoca od bilo koje vrste infekcije, pojašnjavaju iz Zavoda.

Od dobrovoljnog davaoca uzima se doza od 350 do 450 mililitara krvi, što je oko 10 odsto krvi u organizmu i veoma brzo se nadoknadi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO