Politika

“Pozivamo druge zemlje da slijede njihov primjer” Turkovićeva se zahvalila na sankcijama, iako su uvedene i njenom kolegi

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković zahvalila se britanskoj šefici diplomatije Liz Trus i američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu nakon što su Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD uvele sankcije protiv onih koji ugrožavaju stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana.

“Pozivamo druge zemlje da slijede njihov primjer” Turkovićeva se zahvalila na sankcijama, iako su uvedene i njenom kolegi
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Turković je na zvaničnom Tviter profilu poručila kako “nema mjesta za one koji potkopavaju suverenitet i integritet države i za negatore genocida”.

– Pozivamo druge zemlje da slijede njihov primjer – poručila je još ministarka inostranih poslova BiH.

Pročitajte još

Turković se zahvalila Blinkenu iako su SAD uvele sankcije i protiv njenog stranačkog kolege Asima Sarajlića, inače delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Pored njega Sjedinjene Države sankcionisale su i bivšu državnu tužiteljku Gordanu Tadić. Ministarstvo finansija SAD je poručilo kako se mjere “nastavljaju uvoditi svim funkcionerima koje imaju veze sa koruptivnim aktivnostima”, prenosi N1.

Podsjećamo, UK je u ponedjeljak uvelo sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske, zbog, kako navode, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Prihvati notifikacije