Zabava

PRAVO UŽIVANJE Novi trend u svijetu je koncept LAGANOG PUTOVANJA

U svijetu se sve više počeo koristit koncept "polaganog putovanja", koji  premješta fokus s kvantiteta na kvalitet.

PRAVO UŽIVANJE Novi trend u svijetu je koncept LAGANOG PUTOVANJA
FOTO: INSTAGRAM, KLEON.VS.LOCKDOWN/SCREENSHOT

Umjesto pet gradova u četiri dana, turistički pužići sada uživaju u jednom mjestu polako i dugo.

Kako je pandemija u jeku slou travel  je uglavnom kampovanje u prirodi, biciklizam po selima, istraživanje malih mjesta, ili  turizam van sezone – dokle god je lagano i dok je putnik posvećen svojoj destinaciji.

Osim što je opuštajuće i omogućuje dublji zaron u lokalnu kulturu, pobornici polaganog putovanja vjeruju kako je to bolje i za zajednicu i okolinu.

Takav turizam sa sobom povlači i ideju o konzumiranju domaćih proizvoda, podršku lokalne ekonomije, očuvanju okoline te svijest o problemima turistifikacije, piše Punkufer.

Umjesto rastrganosti između stotinu destinacija na popisu postoji misao da „uvijek postoji drugi put“ i da je u redu nešto ostaviti za kasnije. U redu je fotografisati i stvarati uspomene, ali ne zbog pritiska društvenih medija da se „pokaže“.

Ova godina sve nas je prisilila na sporiji tempo i mnogi su otkrili da ne treba ići daleko da bi se uživalo. Čak i kad pandemija prođe, možda ne bi bilo loše zadržati „laganini“ kao lajtmotiv.

Neki su gradovi već otišli u tom smjeru i postali članovi Sitislou mreže, ali dobra je stvar što polako putovati možete čak i u užurbanim gradovima koji nikad ne spavaju. Sve je u glavi!