Banjaluka

"Preči im neplaćeni sok, nego to što se djeca kockaju" Banjalučanke svjedoče o iskustvima u kladionicama i kafićima sa automatima

Povodom najave gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da će pokrenuti inicijativu da se kladionicama i kocakarnicama zabrani rad u krugu od 500 metara od škola, radi zaštite djece, sve češće se postavlja pitanje: otkud uopšte u kladionicama djeca, kad je to zakonom zabranjeno.

Kladionica
FOTO: BLIC VIDEO/SCREENSHOT

Kako to u praksi izgleda i zašto skoro niko ne zarezuje ovu zakonsku zabranu, svjedočile su za Srpskainfo dvije Banjalučanke, koje su radile u kladionicama i kafićima.

– Kratko sam radila u kladionici, ali sam prethodno prošla detaljnu obuku, koju je organizovao jedan poznati lanac kladionica koji ima svoje objekte u Banjaluci. Učili su nas kako se pravilno popunjavaju tiketi, kako se to naplaćuje i još mnogo toga su nas učili, ali zakon niko nije spomenuo – priča naša sagovornica.

Nikad ih, kaže, niko nije opomenuo da djeci ne smiju dozvoliti da učestvuju u klađenju i igrama na sreću.

-U praksi sam vidjela da se rijetko dešava da neka radnica ne dozvoli djetetu da uđe u kladionicu, a i to se dešavalo samo u kladionicama koje su “na udaru”, recimo u nekoj od glavnih ulica – kaže ova Banjalučanka.

Pročitajte još

Dodaje da nikad nije vidjela da neko od tinejdžera, koji bi po izgledu mogao biti maloljetan, traži ličnu kartu i priznaje da ni sama nikad od gosta nije tražila dokumente.

Njih nije briga jesu li im klijenti djeca ili maloljetnici. Njih interesuje samo novac. Ako ti se stanje u kasi slaže u fening i kao je kasa puna, sve ti je oprošteno – priča žena čije je ime poznato redakciji Srpskainfo.

Tim načelom se, dodaje ona, često rukovode zaposleni.

-U većini kladionica postoji norma, ili kvota, koju radnik ili radnica treba da ispune da bi zaradili osnovnu platu. To nije teško postići, ali onaj ko značajno prebaci normu može očekivati bonus. Nisu to neke pare, maksimalno 100 maraka na platu, ali ni to nije malo, jer su plate zaposlenih minimalne – kaže naša sagovornica.

Ona ističe da su, što se tiče djece i klađenja, još veći problem kafići, koji imaju automate za igre na sreću, a takvih je u Banjaluci mnogo.

Da su djeca i tinejdžeri najčešća klijentela u takvim kafićima, svjedoči naša druga sagovornica, koja je ranije radila u jednom od tih kafića.

Tu su automati bili u prostoru, gdje su odlagane i gajbe s pićem. Gazda me je upozorio da ne puštam djecu da idu tamo, pogotovo kad je gužva, zato što djeca, kako je rekao, “kradu sokove”. Znači, preči im je neplaćeni sok, nego to što se djeca kockaju – priča sagovornica Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije