Kultura

PREDSTAVIO NOVA DJELA Bojan Jokanović SINU POSVETIO ilustrovani bonton za djecu

Bojan Jokanović, teolog iz Doboja, poznat po interesantnim ilustracijama i borbi u opismenjavanju, nedavno je objavio ilustrovani Bonton za najmlađe, knjigu 100 Sizifovih pravopisnih pravila 2 i kartice Sizifova pravopisna pravila 2.

PREDSTAVIO NOVA DJELA Bojan Jokanović SINU POSVETIO ilustrovani bonton za djecu
FOTO: ASJA ZEC

Kako kaže, u veoma neobičnoj i ograničenoj atmosferi, a u nedostatku Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, izdavačka kuća Vulkan je organizovala sopstveni sajam za ljubitelje knjige.

-Na Vulkanovom sajmu knjiga koji se održava na njihovom sajtu kao i u svim njihovim knjižarama, od 18. do 24. oktobra predstavljena su tri moja nova projekta: knjiga 100 Sizifovih pravopisnih pravila 2, kartice Sizifova pravopisna pravila 2 i ilustrovani Bonton za najmlađe. Novi projekti su plod rada nekoliko posljednjih godina – objasnio je Jokanović.

FOTO:  ASJA ZEC
FOTO: ASJA ZEC

Prva knjiga Sizifovih pravopisnih pravila i kartice koje je prate su bile najtraženiji i najprodavaniji Vulkančićevi naslovi na 64. beogradskom sajmu knjiga, što za ovog mladog autora predstavlja ogroman uspjeh.

– Sizif 2 je urađena drugačije od prve, malo sam promijenio stil, dodao više teksta i opisa ilustracija. Pjesnik Slađan Milošević je napisao sjajnu pjesmu o Sizifovoj borbi koja je umjesto uvodne riječi našla mjesto na početku knjige – objasnio je autor.

U prvoj knjizi predstavio je osnovna pravila pravopisa, dok druga knjiga sadrži jezičke nedoumice koje su namijenjene naprednijim pravopiscima.

– U drugom dijelu knjige i kartica sam promijenio stil i pristup, ali to ostavljam čitaocima da uporede i pronađu razlike. Bonton za najmlađe je prvo izdanje. U pitanju je knjiga koju sam napisao i nacrtao za svog sina Danila, ali i za svu djecu svijeta. Njima je i posvećena knjiga – naglasio je.

FOTO: ASJA ZEC
FOTO: ASJA ZEC

Knjiga sadrži tekstove i ilustracije o pravilima lijepog ponašanja. Urađena je sa čvrstim sunđerastim koricama, a u sadržaju su ispisana pravila i nacrtane izuzetno živopisne ilustracije.

– Ilustracije će trebati i te kako da gledaju i roditelji, jer djeca će svakako ličiti na one koji ih vaspitavaju. Lijepi maniri se nose od kuće, ova knjiga je samo smijernica i korekcija ponašanja. Ja sam odlučio da svog sina stimulišem pravilima lepog ponašanja tako što ću mu poslužiti kao primjer, ali sam uradio i knjigu za njega – kaže autor.

I pored pripreme za promocije novih djela, ovaj mladi autor ima i mnogo drugih započetih projekata i novih ideja u planu. Kako kaže, nikad ne prestaje razmišljati o nečemu novom.

– Moj mozak radi 200 na sat, stalno osmišljam nove projekte. Razmišljao sam da ilustrujem i napišem knjigu o balkanskom žargonu i raznim poštapalicama, već imam koncept, ali nekoliko ilustracija za taj projekat. Imam još nekoliko započetih ideja, ali sada kreću promocije mojih novih knjiga koje su ugledale svjetlo dana, tako da ću sada snagu usmjeriti u tom pravcu, a ideja za neke nove knjige uvijek imam napretek – rekao je Jokanović.

Za kreativce nema izgubljenog vremena

Svaka nesreća rađa najbolje i najgore situacije. Svakako da je ova situacija prekinula niz aktivnosti, beogradski sajam knjiga, moju dogovorenu turneju po Evropi, Sloveniji, Engleskoj i Norveškoj, koja bi bila nastavak prošlogodišnje austrijske pravopisne turneje.

Ima i dobrih stvari, a to je u vrijeme ograničenja kretanja bila posvećenost porodici, u tom periodu sam završio Bonton i dopunu tekstova i ilustracija za Sizifa 2, tako da za kreativnog čovjeka nema izgubljenog vremena.