Magazin

Restoranski bonton: Slučajevi u kojima dame nemaju prednost

Ustaljeno pravilo da dame uvijek imaju prednost ne vrijedi u svim slučajevima, a naročito kad je riječ o bontonu u restoranu.

konobari u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Muškarac prvi ulazi u restoran kako bi “istražio nepoznato područje”, odnosno snimio situaciju i pronašao odgovarajući sto i prema potrebi pobrinuo se za rezervaciju. Dame imaju prednost prilikom izlaska iz restorana, a oni koji pridrže vrata zaradiće dodatni plus.

Kad je riječ o rasporedu sjedenja, muškarčeva je uloga smjestiti se na stranu stola sa koje jednostavno može vidjeti konobara i signalizirati mu da donese račun.

Pročitajte još

U slučaju da vam nešto nije po volji s jelom, pozovite konobara i pristojno, ali bez odgađanja objasnite u čemu je problem. Nemojte previše čekati, jer ako počistite tanjir, teže ćete objasniti da vam se jelo ne sviđa.

Odlučite li se za vino, imajte na umu da čašu valja držati za nožicu, a ne trbuh, ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagrijava.

Zbunjuje li vas količina pribora za jelo, nećete pogriješiti ako uz svaki slijed birate onaj koji je najudaljeniji od vašeg tanjira. Nož se drži u desnoj, a viljuška u lijevoj ruci, a kada ste gotovi s jelom, viljušku i nož ostavite da stoje paralelno jedno do drugog. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjir i pribor za jelo sa stola.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije