Politika

"OVO JE PRLJAVA IGRA" Stevandić poručio da CIK, SDA i DF pokušavaju da urade nešto slično državnom udaru

Predstavnici Ujedinjene Srpske obratili su se javnosti povodom odluke CIK da im zabrani učešće na izborima zbog sadržaja promotivnog spota.

"OVO JE PRLJAVA IGRA" Stevandić poručio da CIK, SDA i DF pokušavaju da urade nešto slično državnom udaru
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Predsjednik US Nenad Stevandić izjavio je da CIK u nesposobnosti da provede izbore, bavi se diskreditacijom stranaka

– Dok su oni ćutali, Šarović i Borenović su se ponašali kao njihovi portparoli, objašnjavajući odluku. Ovo je providna i prljava igra. Sve ankete govore da US očekuje između 50.000 i 100.000 glasova. Osnovni motiv je Banjaluka. Ovdje SDS i PDP pokušavaju da naprave polugu za djelovanje sa SDA i DF. Izračunali su da obaranjem najjačeg partnera SNSD mogu da naprave neki rezultat. Zajedno sa CIK, SDA i DF pokušavaju da urade nešto slično državnom udaru – kaže Stevandić.

Stevandić je rekao da spot osuđuje one koji slave progon ljudi i da ga je radio tim kreativnih, mladih ljudi.

– Imam osjećaj da bi odluka bila ista da se u spotu pojavljuje balerina i drvosječa. Spot je samo povod, cilj je se ospore naši izborni rezultati – poručuje Stevandić.

Generalni sekretar US Neven Stanić saopštio je da svi kandidsti i članovi stranke rade punom parom za izbore. Rekao je da je odluka CIK politička koju će US pobijediti na sudu, kao i na izborima 15. novembra.

Šefica Glavnog izbornog štaba US Natalija Trivić rekla je da su video spotovi stranke redovne aktivnosti, a ne dio predizborne kampanje.

Pročitajte još

– CIK nema osnov za kaznu jer kampanja nije počela. Nismo emitovali nijedan predizbirni spot – kaže Trivićeva.

Šef pravnog tima US Milan Petković kaže da je nevjerovatno da odluka CIK još nije dostavljena.

– Nije dostavljena, jer ne mogu da je obrazlože, nije pravno utemeljena. Ona će pasti na sudu jer tamo sjede pravnici, koji ne glasaju po direktivama. Ovo je hitan postupak, a odluku od CIK još nismo dobili. Sud BiH će poništiti ovu sramnu odluku CIK – kaže Petković.

Petković je dodao da ne vidi na koji član Izbornog zakona CIK može da se pozove.

– Član 7.3. na koji se pozivaju ne predviđa ovakvu kaznu. Što se tiče prakse, do sada nije bilo ovakvih slučajeva. CIK je izašla iz svojih ovlaštenja i prekršila Ustav BiH – kaže Petković.