Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH: Poslanicima uručena uvjerenja o dodjeli mandata

Politika
Autor:

Foto: H. M./Klix.ba

Poslanicima novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji su dobili povjerenje glasača na oktobarskim izborima, danas su u Sarajevu uručena uvjerenja o dodjeli mandata.

Poslanicima je uvjerenja uručio predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić, osim poslanicima SDP-a koji nisu htjeli da od njega lično prime uvjerenja, nego su im ona dostavljena na mjestima gdje će sjediti u vrijeme sjednica.

Nakon toga je u sali gdje se održavaju sjednice Predstavničkog doma za novoizabrane poslanike održana obuka o načinu elektronskog glasanja.

U 12.00 časova trebalo bi da bude održana i konstitutivna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će poslanici dati svečane izjave.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da bude izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma i članovi komisije za pripremu izbora Savjeta ministara.

Predstavnički dom broji 42 člana, od kojih su dvije trećine, odnosno 28 sa teritorije Federacije BiH /FBiH/, a trećina, odnosno 14 iz Republike Srpske.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u naredne četiri godine činiće poslanici 14 stranaka, što je za jednu stranku više nego u prethodom sazivu.

Iz Republike Srpske najviše izabranih poslanika ima SNSD – šest, slijede SDS lista sa tri i PDP sa dva poslanika, dok će po jednog imati DNS, SP i SDA.

Kada je riječ o FBiH, SDA ima osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko i SDP BiH, DF će imati tri poslanika, SBB i Našu stranku će predstavljati po dva poslanika, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO