Svijet

PREDUZELI PRVE POTEZE Evropska unija bi u decembru mogla tražiti odobrenje za vakcine

Evropska unija bi već sljedeći mjesec mogla tražiti odobrenje za vakcine protiv korona virusa koje su razvili Fajzer i Bajonteh i Moderna.

PREDUZELI PRVE POTEZE Evropska unija bi u decembru mogla tražiti odobrenje za vakcine
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen je juče potvrdila ovu informaciju. Ukazala je da su u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) razgovarali s Američkom agencijom za hranu i lijekove (FDA) o “sinhronizovanoj evaluaciji vakcina”.

Kako je rekla, ako sve bude kako treba, uslovno odobrenje za korištenje vakcine bi moglo biti dato u prvoj polovini decembra, prenosi Klix.

Bila je vrlo oprezna govoreći o mogućoj upotrebi vakcine koju je razvila Rusija, a koju je Mađarska već nabavila. Poručila je da od EMA zavisi da li će odobriti ovo sredstvo.

Evropska unija je ranije potpisala pet ugovora o prednarudžbi potencijalnih vakcina i to s kompanijama AstraZeneka, Džonson i Džonson , Sanofaj-GSK, Fajzer/Bajonteh i KjurVak, prenosi Evronjuz.

Fajzer/Bajonteh su već zatražili od nadležnih u Sjedinjenim Američkim Državama da im odobre hitnu upotrebu vakcine. Britanska vlast je takođe zatražila upotrebu njihovog cjepiva, a očekuje se da će biti odobreno sljedeći mjesec.