Svijet

Tri doze Fajzera štite od omikrona: Oglasila se farmaceutska kuća povodom pojave novog soja

Kompanija Fajzer saopštila je danas da bi buster doza njihove antikovid vakcine mogla da štiti od omikrona, novog soja korona virusa iako izgleda da su prve dvije doze znatno manje efikasne.

Tri doze Fajzera štite od omikrona: Oglasila se farmaceutska kuća povodom pojave novog soja
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Fajzer i njegov partner Biontek naveli su da testovi u laboratoriji pokazuju da buster doza povećava 25 puta takozvana neutralizujuća antitela protiv omikrona.

Pročitajte još

Fajzer je objavio preliminarne laboratorjiske podatke u saopštenju za novinare, ali one još nisu prošle naučnu provjeru.

Kompanije već rade na pravljenju vakcine za omikron u slučaju da bude potrebna.

Naučnici spekulišu da bi visok skok antitijela koji se pojavljuju sa trećom dozom antikovid vakcina mogao da bude dovoljan da se suprotstavi svakom smanjenju efikasnosti vakcina.

Nivo antitijela pokazuje koliko dobro vakcina može da spreči infekciju od korona virusa ali oni predstavljaju samo jedan sloj odbrane imunog sistema. Fajzer je naveo da dvije doze vakcina i dalje mogu da stvore zaštitu od teškog oblika bolesti.

– Iako dvije doze vakcina mogu da pruže zaštitu od teškog oblika bolesti izazvanog sojem omikron jasno je iz ovih preliminarnih podataka da se zaštita maksimalizuje sa trećom dozom naše vakcine – rekao je generalni direktor Fajzera Albert Burla u saopštenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu