Svijet

PREDVIDJELI KORONU Dok se svijet bori protiv virusa prikazuje se drama SNIMLJENA PROŠLE GODINE

Kada je na sjeveru Kine otkriven ptičiji grip koji potiče od golubova, stanovnici idiličnog ostrva u Sjevernom moru nisu bili mnogo uzrujani. Ipak, jednog dana na ostrvu se pojavila jedrilica na kojoj se nalaze mumificirana tijela britanskog para.

PREDVIDJELI KORONU Dok se svijet bori protiv virusa prikazuje se drama SNIMLJENA PROŠLE GODINE
FOTO: ZDF/YOUTUBE

Ovaj scenario serije serije djeluje kao da je inspirisan korona virusom, međutim Sloborn je snimljen prošle godine u njemačko-danskoj koprodukciji i emituje se sada na televiziji ZDF, prenosi Gardijan.

Serija opisuje život na izmišljenom ostrvu, koji se pretvara u haos i destrukciju kada virus zavlada. Ostrvljanima se savjetuje da nose maske za lice i da praktikuju socijalno distanciranje. Uvodi se karantin, a prisutne su i brojne teorije zavjere o porijeklu epidemije.

Kreatori emisije opisali su je kao “postapokaliptični triler spojen u moderan ep”, a malo je falilo da bude obustavljeno emitovenje, jer su čelnici ZDF izrazili zabrinutost zbog povezanosti sa aktuelnim dešavanjima, prenosi Blic.

Pitali smo se da li možemo da tražimo od publike da je sada gleda – rekao je uoči emitovanja pisac i režiser Kristijan Alvart.

Alvart, koji se konsultovao sa virolozima i osobljem hitne pomoći kako bi otkrio pripremljenost Njemačke u slučaju smrtonosne pandemije, rekao je da ga je inspirisala misao da se katastrofe “uglavnom dešavaju na drugom mjestu”, i pitao se kako bi bilo kada bi se tako nešto desilo u blizini.

– Bio sam zadivljen kako konstantno u medijima slušamo o katastrofama u svijetu, ali smo nastavljali naše živote normalno – rekao je Alvart.

Kada je u Njemačkoj proglašeno vanredno stanje, serija je bila u postprodukciji.

– Osjetio sam jezu, jer sam znao da smo seriju snimili godinu dana ranije – rekao je Alvart.