Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PREKINUO ODMOR U BANJALUCI, OTIŠAO NA POSAO I STRADAO” Šok u porodici majstora koji se UGUŠIO u Narodnoj biblioteci

Hronika
Autor:

Foto: V. Živojinović/RAS Srbija

Darko Šukalo (50), direktor kompanije za održavanje sistema za zaštitu od požara “Empeks” koji se otrovao gasom pri kontroli uređaja u Narodnoj biblioteci Srbije, dva dana prije tragedije u kojoj je stradao i njegov kolega Lazar Blagojević (25) vratio se sa odmora da bi sina ispratio na sportske pripreme.

– On je sa suprugom bio na odmoru u Banjaluci. Želio je još da ostane u Republici Srpskoj, ali je navodno supruga insistirala da se vrate da bi sina ispratili. Ni ona, ni on, nisu slutili da će ubrzo po povratku kući stradati – kazali su poznanici Darka Šukala.

Njegov stric Rade naveo je da ne zna šta se tačno desilo u petak popodne u Narodnoj bibioteci. Nakon što se proširila vijest o tragediji, pred biblioteku je došla i Šukalova supruga i tamo joj je pozlilo.

– Javili su mi da je njegova žena u bolnici. Trebalo je sina da pošalju na pripreme. On je nekada radio u istoj firmi sa rođakom Zoranom, ali su se razdvojili i svaki je radio za sebe – rekao je Rade Šukalo i dodao da ne zna ni da li je urađena obdukcija, ni kada će biti sahrana.

Njegov mladi kolega Lazar Blagojević je pre dvije nepune godine diplomirao na Visokoj školi “Taurunum Tehnikum” i to temi “Zaštita od požara i spasavanje”.

U međuvremenu traje istrage šta se tačno dogodilo u Narodnoj biblioteci kada je pri kontroli uređaja za protiv-požarnu zaštitu došlo do curenja otrovnih isparenja, vjerovatno ugljen-dioksida.

Zašto su vanredno kontrolisali aparate, koji su posljednji put pregledani prije četiri meseca, takođe će biti utvrđeno.

Šukalo i Blagojević su servisirali sistem za gašenje požara u arhivu, u podrumu zgrade u Skerlićevoj 1.

U depou je počeo da curi gas, a automatska vrata, koja se inače otvaraju samo sa spoljne strane, zatvorila su se. U tom momentu sav vazduh je “isisan”, piše Blic.

Vjerovatno su Šukalo i Blagojević pokušali da ih otvore, a gas ih je onesvijestio i nisu uspjeli da izađu iz zatvorene prostorije.

Vrata su otvorili vatrogasci poslije poziva radnika. Odmah je alarmirana i Hitna pomoć, koja je Šukala i Blagojevića pokušala da reanimira, ali im to, na žalost, nije pošlo za rukom.

Stručne ekipe koje su se takođe odmah pojavila na licu mjesta evakuisale su zaposlene.

Protivpožarni sistem u Narodnoj biblioteci postavljen je prije 46 godina. Posljednja redovna kontrola bila je 22. aprila, a sljedeća je bila zakazana za oktobar.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO