Kultura

PREMINULA SUPRUGA BATE STOJKOVIĆA Vjenčali su se tajno, a punih 35 godina su se bezuslovno voljeli

Olga Stojković, legendarna inspicijentkinja Ateljea 212 i supruga Danila Bate Stojkovića, preminula je 10. januara u Beogradu, poslije duge i teške bolesti, objavilo je Pozorište Atelje 212.

PREMINULA SUPRUGA BATE STOJKOVIĆA Vjenčali su se tajno, a punih 35 godina su se bezuslovno voljeli
FOTO: K. KAMENOV/RAS SRBIJA

Bila je svjedok i učesnik najznačajnijih trenutaka stvaranja beogradske pozorišne scene.

U Pozorištu Atelje 212 provela je čitav svoj radni vijek, radeći na preko 90 predstava, među kojima su: “Кralj Ibi”, “Rado ide Srbin u vojnike”, “Maratonci trče počasni krug”, “Radovan Treći”, “Čudo u Šarganu”, “Buzdovan”, “Кorešpodencija”, “Noć tribada”, “Audijencija/ Vernisaž”, “Кosančićev venac 7”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Кneginja iz Foli-Beržer” – navodi se na sajtu pozorišta.

Olga je više od tri decenije bila životni saputnik i podrška velikog Bate Stojkovića, ali i njegova jedina ljubav.

– Upoznali smo se u pozorištu, u zgradi Borbe. Ja sam ih sve sa klase prvo preslišavala, a onda gledala njihove diplomske predstave. Počela sam od garderobe, bila razvodnica i došla do scene, a fakultet sam okačila mačku o rep. Najbolji životni fakultet je život u pozorištu, a mi smo tamo bili više nego kod kuće. Vjenčali smo se poslije mnogo godina od kako smo se upoznali i proveli zajedno 35 godina, piše Telegraf.

– Pred oltar smo stali tek kada se razbolio, a formalnost braka nam ništa nije predstavljala. Bilo je vrlo naporno pratiti ga. Bata je bio veoma privržen porodici, za njega je kuća bila najvažnija na svijetu, mada je, moram reći, dugo živio bećarskim životom. Ali, kad je riješio da se skući i smiri, onda je to poštovao. Govorio je: “Kuća ni zbog čega ne smije da trpi.” Veoma je poštovao tradicionalne vrijednosti, slavio slavu i Božić i veoma brinuo o braći i sestrama – ispričala je Olga Stojković u jednom intervjuu.

Foto: N. Božović/RAS Srbija
Foto: N. Božović/RAS Srbija

Vjenčali su se u potpunoj tajnosti.

– Dugo smo bili zajedno, ali vjenčali smo se tek 1991. godine. Njegova sestra, inače pedijatar, zabranila mu je i rekla: “Kad si čekao dosad da se vjenčaš sa njom, čekaj još malo, prvo da ozdraviš i staneš na noge, pa onda izvoli.” Moja kuma Nada Pešić, Dragoslav Mihajlović i Mihiz bili su nam kumovi. Kada smo izlazili iz Opštine, bilo mi žao Roma koji su govorili: “Kume, izgore ti kesa”, a on im je samo odbrusio: “Marš u p… materinu”.

– Poslije smo se vjenčali i u manastiru Vavedenje, a sve smo obilježili tako što smo nas četvoro otišli na ručak. Nikome nije bilo stalo do toga, mi smo to htjeli samo da učinimo starima. Nije nam to palo na pamet, njegovi su se ponašali kao da smo u braku, kao da sam snaja, njegov brat zvao me je gospa mala. Možda mu je nešto dunulo kad se razbolio – prisetila se svojevremeno supruga proslavljenog glumca.

Umrla isti dan kada i Neda Arnerić

Istog dana, 10. januara 2020. godine preminula je glumica Neda Arnerić, koja je kraj Bate igrala mnogo puta. Publika se najbolje sjeća “Ko to tamo peva” i predstave “Profesionalac”.

– Kad govorim o Nedi, moram da kažem da su ona i Bata Stojković bili veliki i bliski prijatelji, a istog dana, baš u petak 10. januara, preminula je i Batina surpuga Olgica. Ona je sa Nedom takođe bila dugogodišnja intimna prijateljica, tako da su im se, eto, nekim čudom, ukrstili i ti posljednji puti – rekao je reditelj, scenarista i dramski pisac Dušan Kovačević o ove dvije velike žene.