Društvo

PREMINULE 32 OSOBE Prvi put više od 50 odsto testiranih pozitivno na koronu

U posljednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 24.192 osoba, od kojih je 12.159 pozitivno dok je, nažalost, 32 osobe preminulo.

PREMINULE 32 OSOBE Prvi put više od 50 odsto testiranih pozitivno na koronu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na respiratorima je 115 pacijenata.

Podshetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 30.288 , od kojih je bilo pozitivno njih 14.717, dok je, nažalost, 28 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 113 pacijenata. Ukupan broj hospitalizovanih tokom jučerašnjeg dana bio je 2.768 pacijenata.

– Pik ovog talasa biće sredinom februara, brojevi će biti visoki, a spuštanje epidemiološke krivulje brzo. Imaćemo prilično mirno proljeće i ljeto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu. Vjerovatno i skinuti maske, jer djeluje da korona s omikronom trči posljednji krug – kaže anesteziolog prof. dr Radmilo Janković, zamjenik direktora UKC Niš.

On kaže da ipak postoji bojazan u vidu javljanja neke opasne mutacije kovida u budućnosti, ali ne takve da bi imala katastrofalne razmjere.

Pročitajte još

– Omikron je uspio ono što je prirodni evolucioni put između virusa i njegovog domaćina – da stvori suživot. Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život, a indirektno neće stvarati ni problem planeti u smislu normalnog kretanja i ekonomskog funkcionisanja. Ipak, sačekaćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo da li nas čeka neka nova mutacija. I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od narednih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti. Ali katastrofična situacija koju smo mogli da vidimo u naučnofantastičnim filmovima, da se širi jako patogen i jako virulentan soj koji će praktično uništiti Zemljinu kuglu, nije moguća – kaže Janković, piše Blic.

Ipak, prema njegovim rečima, i dalje je dosta životno ugroženih pacijenata, naročito među starijima.

– Jako je teško procijeniti koliko je realno pacijenata oboljelih od omikrona, a koliko još od delte. Pacijenti primljeni posljednjih dana, kao i u prethodne dvije-tri nedjelje, uglavnom zahtjevaju intenzivnu terapiju. Oni su starije životne dobi, nerijetko imaju i više od 80 godina, s puno hroničnih bolesti. Uglavnom su to obostrane, teške upale pluća, a kovid je sistemski. Svakako zahtjevaju kiseonik, a nerijetko i sistemsku primjenu biološke i antivirusne terapije, kortikosteroide, sve kao i tokom prethodnih talasa – kaže on.

Prihvati notifikacije