Društvo

SPAS ZA PLIVAČE Određene nove preporuke za rad bazena tokom pandemije korona virusa

Institut za javno zdravstvo RS objavio je danas preporuke za bazene prema kojima će u Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci moći plivati oko 100 djece u terminu, što bi značilo spas za ovaj sport.

SPAS ZA PLIVAČE Određene nove preporuke za rad bazena tokom pandemije korona virusa
FOTO: PK OLYMP

Ono što predstavlja problem to je pridržavanje drugih propisanih mjera, obzirom da je na GOB-u manji broj svlačionica, ali svakako će nadležni učiniti sve da se djeca u Banjaluci normalno bave ovim sportom i u budućnosti, kao što su uradile i zemlje u regionu.

Od preporuka koja je propisao Institut za javno zdravstvo izdvajamo.

Maksimalni broj osoba kojima je dozvoljen istovremeni boravak u kompleksu bazena određuje se prema pravilu 10 osoba na 100 m2 neto površine prostora, uključujući površinu bazena.

Između svih osoba prisutnih na bazenu, uključujući osobe koje su u vodi je neophodno održavanja fizičke udaljenosti od 2 metra u svim pravcima.

Za osoblje i posjetioce bazena nije dozvoljen dolazak u slučaju da imaju simptome zarazne bolesti (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, otežano disanje, kijavica, malaksalost, proliv ili povraćanje, gubitak osjećaja mirisa ili ukusa  islično), već je potrebno javljanje nadređenom licu, kao i nadležnom doktoru, koji procjenjuje da li je i kada moguć ponovni dolazak na bazen.

Preporučuje se na ulaz u mjerenje temperature (bez kontaktnim toplomjerom) svim zaposlenim osobama i posjetiocima.

Što češće provjetravati sve prostorije. Smanjiti upotrebu prostora bez ventilacije ili sa slabijom ventilacijom kao što su svlačionice i druge prostorije manjih dimenzija.

Pročitajte još

Kada je u pitanju plivanje, iz Instituta su preporučili održavanje fizičke udaljenosti od 2 metra u svim pravcima od ostalih plivača tokom plivanja i tokom odmora

Ograničiti broj plivača koje istovremeno borave u bazenu na 1 osobu na10 m2

Ne ostvarivati dodatne fizičke kontakte.

Izbjegavati dodirivanje lica.

Izbjegavati dijeljenje opreme i peškira.

Preporuke nakon plivanja su da po se izlasku iz bazena ne zadržava dugo u kompleksu bazena.

Кratko se zadržati u svlačionici (kabini) da se skine mokra oprema, pri čemu se preporučuje koristiti individualne svlačionice, koje se često dezinfikuju.