Politika

PRERANO STAVILI PLAKATE Kazne od CIK dobili SNSD i Socijaldemokrate BiH

Centralna izborna komisija BIH kaznila je na današnjoj sjednici SNSD i Socijaldemokrate BiH sa po 1.000 KM zbog plaćenog oglašavanja prije zvaničnog početka izborne kampanje.

PRERANO STAVILI PLAKATE Kazne od CIK dobili SNSD i Socijaldemokrate BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

CIK je ovu odluku donio nakon prijava koje je uputio Transparensi Internešnal u BIH (TI BIH).

– Uz prijave TI BIH je CIK dostavio i fotografije bilborda Mladih socijaldemokrata (MSD) koji su u Banjaluci istaknuti na više lokacija kao i slike bilborda gradske organizacije Socijaldemokrata BiH Srebrenik. U izjašnjenju SNSD je naveo da je sve ovo djelo „grupe aktivista mladog krila ove stranke MSD“ dok su Socijaldemokrati BIH naveli da su na bilbordu „napisali samo naziv gradske organizacije“ – navode u TI BiH.

CIK nije prihvatio ova objašnjenja, a odluka da se obje stranke sankcionišu donesena je jednoglasno. TI BIH još čeka ishod ostalih prijava koje je uputio CIK-u protiv više političkih subjekata, takođe zbog plaćenog oglašavanja van perioda izborne kampanje.

Pročitajte još

CIK BIH danas je donio i odluku da poništi ovjeru za učešće na lokalnim izborima Ujedinjenoj Srpskoj, a sve zbog spornog spota koji podstiče na mržnju.

– Ovaj postupak pokrenut je po službenoj dužnosti, ali je i TI BIH slučaj prijavio CIK. Prijava je upućena i Ombudsmanu za ljudska prava koji ima mogućnost izdavanja preporuke ovoj političkoj partiji, a kako bi se spriječilo buduće izražavanje govora mržnje – naveli su u TI BiH.