Banjaluka

PREVENCIJA MALIGNIH OBOLJENJA Na jesen u Banjaluci počinju besplatni pregledi stanovništva

Projekat besplatne sveobuhvatne preventivne zdravstvene zašitite stanovništva Banjaluke, trebalo bi da zaživi na jesen, što bi bio i pilot projekat za cijelu Republiku Srpsku, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić poslije sastanka sa rukovodstvom Doma zdravlja Banjaluka i Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

PREVENCIJA MALIGNIH OBOLJENJA Na jesen u Banjaluci počinju besplatni pregledi stanovništva
Foto: Grad Banjaluka

Prema njegovim riječima, Banjaluka se odlučila da pokrene ovaj projekat zbog rasta broja oboljelih od malignih bolesti, koji je pristan ne samo u našem gradu, nego i cijeloj Republici i regionu.

Neophodno je da preventivno djelujemo, pravovremenim zdravstvenim pregledima i to nas je nagnalo da pokrenemo ovaj projekat – naglasio je Radojičić.

Ovaj projekt se priprema unazad dva mjeseca, a Dom zdravlja će odrediti starosne i polne kategorije građana koji će biti pozivani na preglede, uključujući i određivanje vrste pregleda i tipa oboljenja na koje će biti testirano stanovništvo.

– Najvećim dijelom, preglede će finansirati Grad, a nadamo se da će se već na jesen krenuti sa pilot projektom, sa namjerom da se ovaj projekt kasnije proširi na cijelu Republiku – naveo je Radojičić.

V.d. direktora Doma zdravlja Nevena Todorović kazala je da je, na inicijativu Grada, pokrenuta inicijativu za projekat ranog otkrivanja malignih bolesti.

– Nosilac ovih aktivnosti biće Dom zdravlja, a u narednom periodu biće saopšteni svi detalji ovog novog programa, koji je trenutno u fazi pripreme – zaključila je ona.