Politika

"Preventivno djelovati na sprečavanje nasilja" Ombudsmani osudili napade na povratnike u BiH

Ombudsmani za ljudska prava u BiH najoštrije osuđuju učestale napade na povratnike koji se dešavaju u BiH, što predstavlja zabrinjavajući trend koji izaziva nesigurnost kod povratnika, te pozivaju policiju i tužilaštvo da brzo i efikasno rade na rješavanju svakog pojedinačnog incidenta ove vrste.

Dizdar u posjeta Vozuću
FOTO: FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENJIH LICA I IZBJEGLICA

Svi ljudi u BiH moraju uživati slobodu, bezbjednost i osnovna ljudska prava. Obaveza je nadležnih organa da im to osiguraju rečeno je Srni u instituciji Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Ombudsmani po službenoj dužnosti i po žalbama građana već postupaju u predmetima koji se odnose na napade na povratnike.

U saopštenju se dodaje da sve osobe na teritoriji BiH uživaju ljudska prava i slobode u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava.

Ombudsmani podržavaju osiguranje implementacije Aneksa sedam od nadležnih organa, efikasnu zaštitu povratnika i ističu obavezu nadležnih organa da istraže sve napade i ugrožavanje ove kategorije stanovništva.

Pročitajte još

Iz ove institucije ističu da je osiguravanje uživanja ljudskih prava bez diskriminacije osnov za razvoj svih lokalnih zajednica u BiH.

Ombudsmani navode da je BiH karakteristična i po tome što su povratnici naročito ranjivi kada se nalaze u položaju brojčane manjine, zbog čega bi vlasti trebalo da sa većom pažnjom sagledaju njihove potrebe.

Ombudsmani ovim povodom pozivaju sve nadležne institucije da u većoj mjeri aktivno djeluju protiv govora mržnje i u promociji tolerancije, kako bi se preventivno djelovalo na sprečavanju ovakvih situacija.

Srpska povratnica Ljeposava Petković (77) pretučena je u noći sa srijede na četvrtak u porodičnoj kući u Stošnici kod Vozuće nakon što su joj dva lica sjekirom provalila u kuću i prijetila da će je ubiti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije